Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 01. 2011 11:37

daveedek
Reputace:   

Funkce omezená, určení mezí

Dobrý den,
potřebuji pomoci s tímto příkladem: y= 1/ ( (x^2) + 1) mám určit, zda je funkce omezená a popř. její meze.
Jako první udělám limitu v nekonečnu vyjde mi 0.. to bude jedna mez.
A ve výsledcích mám, že druhá mez je 1 protože to je maximum. Z předpisu funkce sice vidím, že se jedná o maximum, ale jde to nějak dopočítat? Přes derivaci mi vyjde že -2 x =0 ,což mi nepomůže.

Stejné zadání mám i na počítání s řadami. Tam tento problém obejdu že si vypočítám n=1 , n=2 a tím získám jednu mez (z n=1) a druhou zase dopočtu limitou v nekonečnu. Je na to nějaký formálnější výpočet?

Děkuji za rady a omlouvám se pokud je můj dotaz chaotický nebo sem nepatří.

#2 10. 01. 2011 11:56

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: Funkce omezená, určení mezí

↑ daveedek:

Limita v nekonečnu je v pořádku. Je třeba určit ještě limita v mínus nekonečnu. To, že Ti vyšel stacionární bod $x=0$ je taky ok. Teď je třeba pomocí derivaci zjistit, zda v něm má funkce extrém. Pokud ano, pak vypočítáš $f(0)$, a to bude ta nejmenší nebo největší hodnota.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#3 10. 01. 2011 16:52

daveedek
Reputace:   

Re: Funkce omezená, určení mezí

Ještě jsem u řady narazil na částečný součet... mám počítat např. s3 ... je na to nějaký obecný vzorec nebo jen spočítám první 3 členy a sečtu?

Zápatí