Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, prosím Vás nemohl by mi někdo pomoci s tímto příkladem:
Určete energii fotonu IR záření o vlnové délce 1050 nm. Může toto záření zapálit do dvou minut látku se zápalnou teplotou 227 °C, dopadá-li každou sekundu na 1 mm2 povrchu 7,2.1015 fotonů a součinitel absorpce je 0,23? Látka má měrnou hmotnost 800 kg.m‑3, tlouš?ku 0,12 mm a měrné teplo cp = 1,34 kJ.kg‑1.K‑1.
Energií fotonu jsem spočítál E= h.f f=c/λ a vyšlo mi 1,58.10-19J, ale dále nevím jaky vzorec mám použít.
No ted spocitat jaka energie dopadne za 2 minuty, kolik se absorbuje (23 procent) a jestli to staci na ohrati te latky na zapalnou teplotu.
S tim, ze pripadne foukani vetru (nebo jine chlazeni) bych zanedbal a pokud to bude jenom o neco malo min nez je potreba, tak se to asi taky vzniti - zalezi jak moc to zareni soustredime do jednoho bodu a jestli latka vede teplo dobre nebo spatne.
Vypočítál jsem zářívý tok podle Φ= E/t (to mi vyšlo 1,58.10^-21 W), dále intenzitu vyzařování M= Φ/S (to mi vyšlo 1,58.10^-18 W/m^2)
Mohl by mi prosím ještě někdo poradit jestli postupuji dobře a jak dál (vůbec nevím jak do výpočtu zahrnout ty teploty)
Z toho M se obsorbuje jenom část. kolik?
a aby se ta část látky o ploše S ohřála z 20 stupnu (pokojova teplota) na zapalnou teplotu, tak je potřeba nějaké teplo. Kolik?
ještě jednou jsem si přečetl pořádně zadání: asi bych počítal pořád s tím kouskem o povrchu 1mm^2