Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ SweetNelli:
Limita lze spočítat více způsoby, avšak použiji čistě mechanický postup:
Podmínky řešitelnosti si musíš dotáhnout sama. Další možností je také použít čistě L'Hospitalova pravidla.
↑ Arty:
aha a proč tam násobíš tím výrazem (sin x + cox -1) / x ? A co ty podmínky?

↑ SweetNelli:
Pozoruhodnou limitu
znáš?
↑ SweetNelli:
Potřebujeme výraz upravit tak, abychom dostali "něco" co umíme zlimitit. Na první pohled je jasné, že umíme počítat limitu ln (1 +y) / y. Takový výraz tam ale nemáme. Je nutné ho vytvořit jak v čitateli tak ve jmenovateli. Tato úprava je tedy ekvivalentní. V čitateli jsem jen přičetl vhodně 0.
Dostali jsme výrat sin x + cos - 1 a vzoreček vypadá (1 + y) /y , tedy výraz sin x + cos x - 1 potřebuješ dostat do jmenovatele. Daný výraz tedy můžeme vhodně rozšířit 1, neboli jinak se tomu také říká "metoda půjčím / vrátím".
Nevíš jak dotáhnout podmínky? Kde je zádrhel?
↑ Arty:
podmínka, že x <> 0 je jasná, ale tu druhou co jsi uvedl, která je složitější nevím jak dopočítat
není to dotáhnuté do konce, jaký je teda výsledek limity?
Očekával jsem, že je to již patrné z postupu. Podstatnou část řešení jsem dořešil, tedy
ln (sin x + cos x) / x -> 1 a tudíž výsledná limita je e^1 = e
viz:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=li … 2Fn%29%5En
↑ Arty:
aha tak to teda jo, tak už je jasnej výsledek.. jediná věc, kterou fakt nechápu je ta, že když mám zadanou limitu posloupnosti jak si z toho mohl udělat limitu funkce a najednou používat věty, které se používají v limitách funkce? I ta známá limita co psal halogan platí pro limity funkce a ne limity posloupnosti, nebo to chápu blbě? Heineho větu jsme si ani neříkali a vůbec nevim co to je

↑ SweetNelli:
Heineho věta slouží přesně k tomuto účelu. Pokud splníme její podmínky, můžeme si pak převést limitu posloupnosti na limitu funkce. Na některých školách se to tak neřeší a řekne se rovnou, že místo n se bude psát x a nazdar. Nevím, jak je to u vás.
↑ halogan:
to je celkem zásadní poznatek, mohl by jsi mi tedy jen dovysvětlit ty podmínky, za kterých ji lze použít? Poté bude možné diskusi označit za vyřešenou.
Stránky: 1