Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2011 12:11

misa
Reputace:   

relace

Na množině přirozených čísel mám navrhnout relaci, která je:
a) ekvivalentní a rozkládá množinu na nekonečně mnoho tříd ekvivalence, z níž každá má nekonečně mnoho prvků.

- můžu vzít například relaci "je rovno" ? splňuje reflexivitu (pro všechna x z N platí x=x), splňuje symetrii (pro všechna x,y z N platí x=y pak y=x) a splňuje tranzitivitu (pro všechna x,y,z z N platí x=y a zároveň y=z pak x=z)
je to tak? Jen si nevím rady s tím rozkladem na nekonečně mnoho tříd ekvivalence

b) není tranzitivní

- může být např. R: {(1,1),(1,2),(3,3),(2,2),(2,1),(3,2),(2,3)}  můžu si takto vybrat z celé množiny N?

dále mám ještě jedno zadání, z běžného života, které mě dost překvapilo:
Na množině všech do dnešního dne vyrobených osobních automobilů
-navrhněte relaci, která je ekvivalencí a rozkládá tuto množinu alespoň na tři rozkladové třídy, z nichž alespoň jedna obsahuje více než jeden automobil.
-navrhněte relaci, která je tranzitivní a nikoliv symetrická (rozhodněte, zda vámi navržená relace je antisymetrická)
  (tady mě napadla třeba relace "je dražší než" .... mohlo by to být?
-navrhněte relaci, která je tranzitivní, symetrická a antireflexivní

budu vděčná i za malé a dílčí rady, předem děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) misa)

#2 11. 01. 2011 13:40

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Re: relace

↑ misa:
Na množině všech do dnešního dne vyrobených osobních automobilů
-navrhněte relaci, která je ekvivalencí a rozkládá tuto množinu alespoň na tři rozkladové třídy, z nichž alespoň jedna obsahuje více než jeden automobil.

Treba dva automobily jsou ekvivalentni, pokud jejich majitele maji stejnou hmotnost (zaokrouhleno na cele kg smerem dolu).

#3 11. 01. 2011 13:41 — Editoval maly_kaja_hajnejch-Lazov (11. 01. 2011 13:49)

maly_kaja_hajnejch-Lazov

ad a) ve Vasem priklade je kazda trida ekvivalence jenom jednoprvkova, bohuzel ....

EDIT: Treba: dva prvky jsou ekvivalentni pokud jsou mocninou stejneho prvocisla nebo ani jeden neni mocninou zadneho prvocisla.

#4 11. 01. 2011 13:46

misa
Reputace:   

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: Aha, a je nějaká jiná relace na množině N, která by tu podmínku splňovala? Jinak za automobily děkuju. A jak zde poznám, jestli rozkládá tuto množinu na alespoň tři rozkladové třídy?

#5 11. 01. 2011 13:49

maly_kaja_hajnejch-Lazov

↑ misa:
musim najit aspon tri lidi kteri maji jinou hmotnost a maji auto...

#6 11. 01. 2011 13:55

misa
Reputace:   

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: Už zřejmě rozumím, další ekvivalentní relací by mohlo být "majitel vozu bydlí v rodinném domě" atd... je to tak?

#7 11. 01. 2011 14:09

maly_kaja_hajnejch-Lazov

↑ misa:
Jak presne by byla v tomto pripade definovana ta relace mezi dvema automobily?

#8 11. 01. 2011 14:14 — Editoval misa (11. 01. 2011 14:19)

misa
Reputace:   

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: Dva automobily jsou ekvivalentní, pokud jejich majitelé bydlí v rodinných domech. Může to tak být?
EDIT: aha, možná už vím jak to má vypdat. Dva automobily jsou ekvivalentní pokud jejich majitelé bydlí ve stejném typu ubytování. (rodinné domy, paneláky, ubytovny...)
A nějak mi stále není jasná ta množina přirozených čísel, nešla by najít nějaká jasná relace? Ne takto buď a nebo...

#9 11. 01. 2011 14:38 — Editoval Rumburak (11. 01. 2011 14:50)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ misa: 

Vlastnost vozu  "majitel vozu bydlí v rodinném domě" vymezuje v množině A všech automobilů podmnožinu D , o níž lze usoudit, že je
neprázdná a různá od A. Množiny  D,  A - D  tedy tvoří rozklad množiny A , existuje tudíž právě jedna ekvivalence E  na množině A taková,
že jejími rozkladovými třídami jsou právě   D,  A - D  .  Rozkladové třídy jsou tedy pouze 2,  avšak měly být nejméně 3.

Ekvivelenci na množině A můžeme sestrojit takto:

1) Vezmeme množinu B, na níž je dána relace R, o které víme, že je ekvivelencí.
2) Sestrojíme zobrazení f množniny A do množiny B.
3) Pro x, y patřící do A definujeme  x E y  právě když  f(x) R f(y) .

Sndno nahlédneme, že E je ekvivalence na množině A .
V případě, že f je surjektvní (neboli "na B") , potom ekvivalence R, E mají stejný "počet" rozkladových tříd
(přesněji řečeno: systémy rozkladových tříd ekvivalenci R, E pak mají stejnou mohutnost).

Na tomto principu byla postavena i ekvivalence, kterou zavedl kolega ↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: .
Roli množiny B zde hrála množina majitelů aut,  ekvivalencí R byla relace, že dva majitelé mají stejnou  hmotnost (měřenou
dohodnutým způsobem).

EDIT . K tomu řešení

" - můžu vzít například relaci "je rovno" ? splňuje reflexivitu (pro všechna x z N platí x=x), splňuje symetrii (pro všechna x,y z N platí x=y pak y=x) a splňuje tranzitivitu (pro všechna x,y,z z N platí x=y a zároveň y=z pak x=z)
je to tak? Jen si nevím rady s tím rozkladem na nekonečně mnoho tříd ekvivalence"

Která př. čísla leží ve třídě obsahující číslo 5  ?  Přece každé takové, které "je rovno" 5 , tedy právě 5. 
Každé př. číslo je ve "své" rozkladové třídě (podle ekviveaene  "je rovno") samo, počet těchto rozkladových tříd je proto nekonečný.

#10 11. 01. 2011 14:43 — Editoval maly_kaja_hajnejch-Lazov (11. 01. 2011 14:46)

maly_kaja_hajnejch-Lazov

misa napsal(a):

A nějak mi stále není jasná ta množina přirozených čísel, nešla by najít nějaká jasná relace? Ne takto buď a nebo...

ja jsem sestrojoval spis tridy  rozkladu

puvodni myslenka byla:
1) vyskrtal jsem suda cisla a sesypal do prvni tridy rozkladu
2) z toho co zbylo vyskrtam cisla, ktera jsou delitelna tremi, sesypu do druhe tridy rozkladu
3) atd, takto postupuju se vsema prvocislama

ale tahle relace se potom spatne popisuje, proto jsem ji trosku zmenil

1) vyskrtam mocniny dvojky
2) vyskrtam mocniny trojky,
3) vyskrtam mocniny petky,  atd

to co zbyde bude posledni trida rozkladu.

Ale ta moje puvodni by byla treba: x a y jsou ekvivalentni, pokud maji stejne nejmensi prvocislo ve svem prvocislenem rozkladu. Ale jeste je potreba popremyslet, co s jednickou.

#11 11. 01. 2011 14:47 — Editoval misa (11. 01. 2011 14:49)

misa
Reputace:   

↑ Rumburak: Ká jsem se ještě zpětně opravovala, mohlo by to být takto?
Dva automobily jsou ekvivalentní pokud jejich majitelé bydlí ve stejném typu ubytování. (rodinné domy, paneláky, ubytovny...)

#12 11. 01. 2011 14:54

Rumburak

↑ misa:Ano, toto už je vhodný příklad.

#13 11. 01. 2011 15:00

misa
Reputace:   

↑ Rumburak: Moc děkuju, tak třídy rozkladu už mi jsou jasnější.

Teď už jen zbývá ta poslední relace na množině všech do dnešního dne vyrobených osobních automobilů, která má být tranzitivní, symetrická a antireflexivní. Nikde jsem nenašla ani žádnou jinou relaci s takovými (všemi současně) vlastnostmi...

#14 11. 01. 2011 15:12 — Editoval Rumburak (11. 01. 2011 15:17)

Rumburak

↑ misa:

Je-li relace R  symetrická,  pak z výroku  x R y   plyne   y R x ,
pokud by relace R byla navíc ještě transitivní, pak z výroků  x R y ,   y R x  by plynulo  x R x.

Odtud vyplývá: 
Relace R může být zároveň  symetrická, transitivní a antireflexivní jedině tehdy, když je prázdná.

#15 11. 01. 2011 15:16

misa
Reputace:   

↑ Rumburak: strašně moc děkuju za vysvětlení!!! Vám oběma, velké díky!

#16 11. 01. 2011 15:37 — Editoval misa (11. 01. 2011 15:46)

misa
Reputace:   

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Teď mě napadla třeba relace na množině N:
x je ekvivalntní y právě když x má stejný počet cifer jako y
-Je ekvivalentní, má nekonečně mnoho tříd rozkladu, ale každá třída má konečný počet prvků...je to tak?

jiná: x je ekvivalentní y právě když x i y jsou sudá č., nebo x i y jsou lichá č.
-Je ekvivalentní, má jen dvě třídy rozkladu a každá má nekonečný počet prvků...je to tak?

Existuje vůbec nějaká relace, která by splňovala nekonečný počet tříd rozkladu a nekonečný počet prvků v ní?

#17 11. 01. 2011 16:25 — Editoval Rumburak (11. 01. 2011 16:38)

Rumburak

↑ misa:
Tázaný kolega momentálně není přítomen, tak v zájmu urychlení se pokusím odpovědět já.

1)  Ta relace   "x R y  právě když x má stejný počet cifer jako y" (asi míněno v dekadickém zápise) je ekvivalence.

2) Je-li dáno přirozené číslo  m > 1 (aby to nebylo zcela triviální),  pak relace "x R y  právě když x - y je dělitelné číslem m"
je ekvivalence na množině celých čísel a tady i na množině přirozených čísel.

EDIT.  Viz zbytkové třídy modulo m.  Pro m = 2  dostaneme Tvůj příklad , závěry o něm jsou správné.

3)  Je známo, že existuje vzájemně jednoznačné zobrazení f  množiny N všech přiroz. čísel na množinu N x N (kartéský součin množin)
a není těžké nějaké takové sestrojit.  Položme f(x)  = [g(x), h(x)] , tím jsou jednoznačně určena zobrazení g, h  množiny N do N.

Definujme " x E y  právě když   g(x) = g(y)" .  Jde o ekvivalenci,  mající nekonečný počet rozkladových tříd, z nichž každá má
nekonečně mnoho prvků.

#18 11. 01. 2011 16:40

misa
Reputace:   

↑ Rumburak:Je to jako bych si představila souřadnicovou soustavu (kde na ose x jsou přirozená čísla a na ose y také přirozená čísla) a v každém bodě (1,1),(1,2)...(1,n), (2,1),(2,2)....(2,n) ....(n,n) "puntík" ? A jako třídy roukladu můžu vzít např. "řádky" které mají nekonečně prvků (puntíků), nebo naopak "sloupce"
Chápu to dobře?

#19 11. 01. 2011 16:53

Rumburak

↑ misa:
Ano, chápeš to dobře.

Hodnoty f(x)  pro x = 1, 2, 3, ...  by mohly postupně být např.

(1,1),
(1,2), (2,1),
(1,3), (2,2), (3,1),
(1,4), (2,3), (3,2), (4,1), 
....

atd.  tak, abychom vyplnili celé NxN .

#20 11. 01. 2011 17:11

misa
Reputace:   

↑ Rumburak: Moc děkuju!

Zápatí