Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
mám prosbu.Už se s tím dělám 4hodiny a stále mi to nevychází.Jestli by se prosím našel někdo ochotný kdo mi to vypočítal byla bych vděčná.Potřebovala bych i s postupy abych konečně zjistila kde dělám chybu.Zadáni zní dopočítat zbývající strany a úhly.
1.Trojúhelník DEF
EF=4,8m
uhel DEF=39° 48´
uhel EFD=47,2°
2.a=8cm
c=6cm
α=120°
3.F1=650N
F2=720N
α=68°
F=?
4.v1=60km/h
v2=80km/h
α=60°
Jak daleko dojedou za 1h 15min?
Děkuji mockrát za jakoukoliv odpověď.
1. příklad - Nejdřív si dopočítáš úhel EDF, protože znáš dva úhly v trojúhelníku a víš, že součet všech tří je 180 stupňů. Potom už je to v podstatě jenom dosazení do sinové věty. DE/EF = sin(EFD)/sin(EDF), z čehož po vyjádření máš DE = EF * sin(EFD)/sin(EDF), dosadíš konkrétní hodnoty a hotovo. Stranu DF získáš naprosto analogicky, stačí použít cyklickou záměnu.
2. příklad - nevím, co to je ten třetí údaj za paznak, budu předpokládat, že úhel beta. Použiješ cosinovou větu, takže máš b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(beta), když obě strany odmocníš, získáš délku strany b.
Potom použiješ opět sinovou větu, abys dopočítala ostatní úhly: a/b = sin(alfa)/sin(beta), odtud sin(beta)*a/b = sin(alfa), odtud arcsin(sin(beta)*a/b) = alfa, kde arcsin je inverzní funkce k funkci sinus, jinými slovy pokud funkcí sinus uděláš z čísla A číslo B, tak funkcí arcussinus uděláš zpětně z čísla B číslo A. Na kalkulačce obvykle značeno sin^(-1).
P.S.: kdyby to byl v zadání úhel alfa, tak použiješ sinovou větu sin(gama)/sin(alfa)=c/a => sin(gama) = sin(alfa)*c/a, zjistíš úhel gama, dále protože znáš úhly alfa a gma a víš, že součet alfa+beta+gama=180 stupňů, tak zjistíš beta a odtud už buď přes sinovku nebo cosinovku spočítáš zpětně stranu b.
3. příklad - Dokresli si to na rovnoběžník ABCD, znáš úhel BAD=beta a strany AB=F1 a AD=F2. Uvědom si, že součet úhlů BAD a ADC je 180 stupňů, takže získáš úhel ADC. Dále si uvědom, že protože je to rovnoběžník, tak AB=CD. Vektorový součet sil je úhlopříčka AC, takže se podívej pořádně na trojúhelník ACD, v němž znáš 2 strany a úhel mezi nimi a chceš dopočítat třetí stranu (stranu AC). Cosinovka ti pomůže - AC^2 = CD^2 + AD^2 - 2*AD*CD*cos(beta). Odtud máš po odmocnění AC, což je tvoje hledaná síla F.
4. příklad si zkus sám, ať se taky procvičíš.
↑ Cheop: No, postup jsem tam napsal tak jako tak i pro úhel alfa.

↑ QUAK:
Máme-li trojúhelník ABC se stranami a, b, c (které známe) pak:
1) Pomocí Heronova vzorce vypočítáš obsah trojúhelníku (S)
2) úhel alfa (sinus) : 
3) úhel beta (sinus): 
Heronův vzorec:
kde 
Nebo sinus beta je možno vypočítat pomocí sinové věty když už známe a, b, sinus alfa

↑ QUAK:
Alebo použiješ kosínovú vetu:
Vypočítať kosínus alfa, beta nie je problém. Následne pomocou kalkulačky určíš uhly alfa a beta pomocou funkcie arccos.