Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych pomoci vyřešit následující příklad a prosím i o vysvětlení. :-)
Tento příklad jsem našel nevyřešen v tomto tématu a docela mě zaujal, tak jsem si řekl, že ho zkusím vyřešit, protože jsem pravděpodobnost právě probíral na střední škole. No, asi moje středoškolské znalosti na to nestačily a nebo jen nemám nápad, jak to vyřešit. :-)
Příklad:
V 11:00 začíná turnaj v ”kamen-nůžky-papír”, kterého se účastní 64 hráčů. Od začátku až do
konce se hraje vyřazovací pavouk (dvouhry) s cílem určit vítěze turnaje (tedy o 3. místo apod.
se nehraje). Pravidla jednoho zápasu jsou standardní, hráči volí ”symboly” zcela náhodně
v poměru 1:1:1. Pokud po 3 kolech jednoho zapasu nikdo nezvítězí (nastanou 3 remízy),
rozhodne o vítězi zapasu los. K dispozici je jen jeden ”kurt”, kde mohou zápasy probíhat
a v jednu chvíli tedy probíhá vždy jen jeden zapas. Doba potřebná na jedno kolo jednoho
zapasu je vždy 5 minut (povzbuzovaní diváku, porada rozhodčích...), ostatní úkony (losovaní,
výměna hráčů na kurtu apod.) jsou časově zanedbatelné. S jakou přibližně pravděpodobností
se stihne cely turnaj odehrát do půlnoci?
Jak jsem tedy postupoval:
Hráči hrají kamen-nůžky-papír, tz. že jedno kolo může skončit 9 možnostmi:
K-K, K-P, K-N, N-N, N-P, N-K, P-P, P-K, P-N => 3 remízy
Víme tedy, že šance na remízu je 1/3.
To znamená, že šance na výhru jednoho z hráčů v prvním kole je 2/3.
To znamená, že máme šanci 2/3, že zápas skončí v prvním kole, tedy bude trvat 5 minut.
Pokud se tak nestane a nastane remíza, tedy 1/3, pak jdeme do dalšího kola, kde začínáme od začátku a máme zase šanci 2/3 na konec hry a nebo 1/3 na další remízu.
Pokud ve druhém kole hra skončí, tak hra trvala 10 minut a vynásobí se nám pravděpodobnost remízy a výhry, tedy 1/3*2/3, což je 2/9.
Pokud ale nastane remíza i v druhém kole, tak jdeme do třetího. Víme, že třetí kolo bude trvat dalších 5 minut a už je jedno, jestli bude remíza nebo ne, protože losování je časově zanedbatelné, takže šance na 3 kolo, tedy že hra bude trvat 15 minut celkem, je 1/3*1/3, tedy 1/9.
Máme tedy při jedné hře šanci 2/3, že bude trvat 5 minut, 2/9, že bude trvat 10 minut a 1/9, že bude trvat 15 minut.
Víme, že her je celkem 63 – systém pavouka s 64 hráči = 32 zápasu + 16 + 8 + 4 + 2 + 1 (finále).
Takže víme, že hra nesmí trvat víc než 13 hodin (780 minut) a že se bude hrát 63 zápasů, kde každý může trvat 5, 10 nebo 15 minut.

To je všechno, na co jsem přišel. Doufám, že jsem nikde nevyplodil žádnou chybu. :-)
Myslím si, že všechno co jsem tady napsal, včetně těch rovnic, je důležité a musí se to jen do sebe začlenit. Jen nevím jak. :-)
teoreticky to sice jde vyřešit se středoškolskýma znalostma (ale upočítal by ses k smrti - i když v nějakym šikovnym programu by se to snad dalo), ale prakticky je třeba znát nějakou limitní větu, což jste se asi neučili
Hmm :-)
No, když bych třeba dosazoval do této rovnice
, dokud by platilo, že =<780, a pak bych všechny ty možnosti sečetl, tak můžu teoreticky dojít k výsledku.
Myslím to tak, že pro x=63, y=0, z=0 bude pravděpodobnost (2/3) na 63, potom pro x=62, y=1,z=0 bude pravděpodobnost (2/3) na 62 * (2/9), atd...
Jenže to bych se asi vážně upočítal k smrti. :-)
Jakou limitní větu? :) Jak se to s ní počítá? :)
Stýv napsal(a):
Waorderon napsal(a):
Jakou limitní větu? :) Jak se to s ní počítá? :)
centrální. a počítá se to pak jednoduše. rozdělení délky turnaje se aproximuje normálním rozdělením a ta pst se najde v tabulkách
No, díky za stručné a pro ostatní pochopitelné vysvětlení limitní věty, se kterou jsem se já setkal poprvé. :) Bohužel nepatřím k profesionálním matematikům, takže jsem nic nepochopil. :)
Zkusil jsem si najít příklady centrální limitní věty. Našel jsem tyto příklady z nichž jsem vycházel. Hlavně z příkladu 1.
Přemýšlel jsem, jaké hodnoty dosazovat do funkce NORMDIST a napadlo mě, že normativní rozdělení by mohlo vypadat následovně:
N ( 63*(2/3*2/9*1/9*3) ; 63*(1 - 2/3*2/9*1/9*3) ), tedy N ( 3,11 ; 59,89 ). :)
Je mi jasné, že je to blbost, ale nevím, jak to mám řešit a ani nevím, co dosadit za x (asi nějak ty minuty). :)
Mohl by mi aspoň někdo prosím napsat, jaké hodnoty dosadit do funkce NORMDIST, snad bych to z toho pochopil. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se někdo obětoval a pokusil se mi to jednoduše a srozumitelně vysvětlit - ale ne ve VŠ pojmech, ale jako středoškolákovi. :) Díky
↑ Waorderon:
Ahoj. Předem říkám, neber mně moc vážně, na rozdíl od kolegy Stýva o tom toho moc nevím. Ale šel bych na to postupně. Veličina která nás zajímá je součet dob trvání jednotlivých zápasů. Zaměř se na jeden zápas, a vypočítej střední hodnotu doby trvání a její rozptyl (to jsou nějak definované pojmy). Pak je potřeba si uvědomit, jaká tedy bude střední hodnota a rozptyl součtu dob trvání všech zápasů. To budou ty parametry normálního rozdělení, kterým jde to rozdělení součtu (podle CLV) aproximovat.
Jakmile budeš mít rozdělení, je potřeba dostat z něj pravděpodobnost, s jakou bude celkový součet menší než 780 (pokud počítáme v minutách) - to znamená najít hodnotu distribuční funkce (v Excelu ta NORMDIST) tohoto rozdělení v bodě 780 (proč, to se podívej na definici distribuční funkce).
Ale jak říkám, nejsem v tom úplně zběhlý (právě se to učím), takže mně ber s rezervou. Já studuju z těchto materiálů - jsou tam i ukázkové příklady (akorát u CLV se ta veličina ještě "deformuje" tak, aby neměla normální rozdělení s nějakými parametry, ale normální rozdělení s parametry (0,1) - pak se ty hodnoty dají najít v těch tabulkách co tam jsou, a nepotřebuješ Excel).
Edit: Teď jsem si to ještě přepočítal, protože jsem si našel chybu, a vychází mi, že pravděpodobnost hraničí s jistotou - což mi po opětovném přečtení zadání přijde i logické, protože aby turnaj trval 780 minut, musel by být průměr na zápas přes 12 minut, což se nestane téměř určitě.. Ale teoreticky je ten můj popis snad dobře. Snad to kolega Stýv kdyžtak opraví.
↑ Waorderon: mým cílem ani nebylo vysvětlovat ti teorii pravděpodobnosti, od prostředka a na úrovni sš
↑ LukasM: trochu sebedůvěry, kolego;)