Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych pomoci s příkladem: Určete vlnovou délku a energii fotonu mikrovlnného záření o frekvenci 2,415 GHz. Může toto záření zapálit během jedné minuty list papíru, dopadá-li za 0,1 s na 1 mm2 povrchu 1,2.1017 fotonů a součinitel absorpce je 0,28? Jedná se o klasický list papíru do laserové tiskárny, který má tlouš?ku 0,09 mm, (měrnou) hmotnost 80 g.m 2 a měrné teplo cp = 1,34 kJ.kg 1.K 1.
Prvni jsem si spočítal energii za 0,1s podle vzorce W=E*n*alfa, pak jsem to spočítal pro minutu vynísobením 600.
U teploty papíru mě mate tlouš?ka papíru. Musím s ní taky počítat. Našel jsem vzorec pro teplotu W=m*cp*(delta)t.
Z čehož m se vypočte S*sigma. Co s tím?
A nevím jak vyjádřit tu vlnovou délku
http://matematika.havrlant.net/forum/vi … 054#p16054
Hmotnost papiru je (pomoci zadanych velicin) tloustka krat povrch krat hustota
K cemu je ta vlnova delka? Nas zajima energie zareni. Co je v tom vzorecku ta alfa?
energie jednoho fotonu: E = h.frekvence
vlnová délka fotonu: lambda = c/frekvence
za minutu dopadnefotonů: n = 600*počet fotonů za 0,1sekundy
za minutu se pohltí energie: E1 = E.n.absorpce
a ta povede ke zvýšení teploty (nebude-li se měnit fáze) o: deltaT = E1/(m.cp),
přičemž hmotnost m = tlouš?ka . plošná hustota . plocha
(v podstatě si to měl skoro hotové, až na tu hmotnost papíru. Plochu A4-kového papíru si změř, najdi na netu, nebo někde jinde)
↑ thriller: ↑ robert.marik:
Zdravim :-)
Hmotnost papiru se vypocte jako "plosná hmotnost" * "obsah obdelniku" A4.
Tloustka uz je zahrnuta v plosne hmotnosti, jelikoz se plosna hmotnost meri tak, ze se vystrihne bud ctverec nebo kruh o obsahu 100 cm^2 a pak se zvazi na analyticke vaze. Zim tlusti papir, tim vetsi plosna hmotnost.