Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím potrebujem trošku detailnejšiu pomoc s výpočtom takýchto integrálov:
potreboval by som hlavne vedieť ako vypočítať jednotlivé koeficienty A B C D (detailnejší postup)
a takisto ako sa postupuje pri výpočte tohoto integrálu...
ďakujem za pomoc
Zdravím,
zkus projit materiály a jiné podobné úlohy, parciálních zlomků je tady více - zkus vyhledat pomoci nové funkce.
Jmenovatel Tvého zlomku - 1. závorka má pouze komplexní kořeny, tedy je to zlomek typu IV z odkazu, druhá závorka má dvojnásobný kořen x=2 (zlomek typu II) z odkazu na mojeskola.
Případně se ozví, jak se vede (+online nástroje z úvodního tématu VŠ - v MAW celý výpočet, ve Wolfram například rozklad na parciální zlomky a koeficienty).
↑ jelena:
OK takže som si to rozložil na 2 integrály:
(4x^2 - 16x + 12)/(x^2 -2x + 2)^2
a
1/(x-2)^2
ten prvý som počítal podľa "Zlomek typu IV." teda ak nemá Reálne korene...
koeficienty mi vyšli K=-8 a L= -4
to by malo byť v pohode, prvú časť som to už len zintegroval pomocou subst. (x^2 -2x + 2) a druhú tiež nejak dokopal do výsledku...
a druhý je ľahký (po oprave...)
a ďakujem za pomoc :))
Pokud jde jen o metodu rozkladu na parciální zlomky, měl by být rozklad takto:
ovšem je vhodné před rozkladem provést co nejvíce úprav, například úprava čitatele:
umožní rozdělit na 2 zlomky:
Také u vícenásobných kořenů je dobré se podívat na metodu Ostrogradského a na další metody pro racionální funkce z odkazu.
Také se podívej, co navrhuje MAW, myslím, že metodu Ostrogradkého už používá i další úpravy jsou podařeny.
To je celkem v rychlosti - záleží, jak moc podobných integrálů potřebujete pricvičit.
tak tento rozklad ma veľmi nepotešil... Ale v podstate už viem o čo ide...
ako v tomto prípade budem rátať jednotlivé koeficienty A B C D E F?? Vo všetkých textoch čo mám pri podobných príkladoch mám vynechaný postup len priamo napísané výsledky... Pre niekoho je to možno banalita no ja naozaj neviem...
V tom doplňujúcom odkaze bol príklad na parc. zlomky s dvomi koreňmi rovníc x=2 a x=-1 a to je pomerne jednoduché počítať, no čo robiť v tomto prípade??
ďakujem za rady
MAW navrhuje rozložiť to na parc. zlomky:
a v ďalšom kroku "integrovat jednotlivé sčítance":
(do ponuky mi to navrhlo len 2/x-2 a -1/(x-2)^2 no zaškrtol som všetky) :)
PS: ani MAW mi neukáže ako vyrátalo jednotlivé koeficienty A B C D E a F...
Pokud setrváme u parciálních zlomků, tady je přehled užitečných (a usnadňujícíh) metod.
Na úvod (po převodu na společný jmenovatel) bych použila "zakrývací metodu" (dosazení x=2 "vyruší" každý koeficient, až na
.
Další pomůcka je, že bez roznásobení je vidět, že nejvýšší mocnina
bude pouze u
také je vidět absolutní členy:
Zbytek už bude asi na nasobení - zkoušela jsem uvažovat derivaci nebo něco jiného, ale jelikož mám velmi pochybné připojení a při psání toho příspěvku už opisuji stejnou věc, tak už to nechám tak.
Wolfram postup ukaže (zadej mu partial fractions a svůj výraz, v Show steps je postup, ale je to pro silné povahy)
↑ QUAK:
Asi na milionu míst je napsáno, že pro nový dotaz se zakládá nové téma. Co je na tom tak nepochopitelného?
Nejde o parciální zlomky, vidím jen nějaký polynom - co s tím budeš dělat dál je asi každému jedno. Uhodni kořen 1 a vyděl ten polynom (x-1). Pokud bys to chtěl diskutovat dál, založ nové téma v sekci SŠ.