Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2011 10:13

lud
Zelenáč
Reputace:   

Hořící svíčka + tlak

Zajímalo by mne co by se stalo s hořící svíčkou, kdy by se v jejím okolí začal pozvolna zvyšovat tlak (teplota okolí by byla stále stejná)?
Já osobně si myslím, že se plamínek začne zmenšovat s narůstajícím tlakem až úplně zhasne. Nebo je to jinak?

Fyzika je promne jedna velká neznámá.

• (téma jako vyřešené označil(a) lud)

#2 14. 01. 2011 12:17 — Editoval mák (14. 01. 2011 12:22)

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Re: Hořící svíčka + tlak

Pracuji v chemii a z praktických zkušeností mohu říci, že při zvyšování tlaku stoupá reaktivnost (velikostí tlaku řídíme průběh reakce), takže svíčka určitě nezhasne. Naopak, řekl bych, že bude hořet lépe. Možná to bude tím, že molekuly jsou blíže k sobě.
Jestli se plamínek zmenší, tak to nevím.
Matematicky to zdůvodnit nedovedu.

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#3 15. 01. 2011 09:45

lud
Zelenáč
Reputace:   

↑ mák:

Já jsem si říkal, že když se bude zvyšovat tlak a v daném prostoru bude stálá teplota. Tak že molekuly budou potřebovat větší teplo na uvolňování a tým pádem plamínek zhasne. Ale pokud říkáte že tomu tak není a že plamínek bude hořet lépe. Znamená to tedy (když jsou molekuly blíže u sebe), že se zvýší teplota plamínku? Svíce bude hořet stejně dlouho nebo se urychlí hoření svíce?

Fyzika je promne jedna velká neznámá.

#4 15. 01. 2011 16:16

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

↑ lud:

Řekl bych, že se radikálně zvýší rychlost reakce a tím současně i teplota. Při překročení určitého tlaku bude rychlost hoření tak velká, že se stane explozivní. Pravděpodobně začne hořet parafín i bez pomoci knotu.
Naopak při snižování tlaku se bude zpomalovat reakce až plamínek přestane úplně hořet.

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

Zápatí