Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
dostal jsem za ukol zjisti polohu přinky a roviny. pokud jsou ruznoběžne, tak spočitat jejich prusečik a pokud jsou rovnobezne tak spočitat jejich vzdalenost.
presne zadani si nepapmatuju ale bylo to nejak takhle.
rovina :
x=1-4r+s
y=2-3r+2s
z=3+5r-6s
a přimka p:
x=4+3t
y=5+2t
z=2+4t
tak jsem postupoval tak že jsem si z te přimky našel smerovi vektor: (3,2,4) a bod P(4,5,2)
pak jsem si chtel najit normalovi vektor roviny a zjistil bych si zda je normalovi vektor kolmy na smerovi vektor..ale vubec jsem nevedel jak ten normalovi vektor z te zadane roviny vyčist...
tak pokud bych ho mel tak bych si zjistil zda jsou teda na sebe tyto vektory kolme.pokud ne tak se zrejme jedna o ruznoběžky a tedy bych mohl spočitat jejich prusecik primky a roviny tak že:
1.určil bych si parametrirovnici primky p
2.v te parametricke rovnici ziskam souradnice x,y,z
3.pokud tyto promene dosadim do obecne rovnice roviny,ziskame hodnotu parametru t.
4.zpetne dosazenim parametru t do parametricke rovnice roviny, ziskam souradnice prusečiku roviny a primky.
atd.
potřeboval bych vedet jak z te zadane roviny
x=1-4r+s
y=2-3r+2s
z=3+5r-6s
jak z ni ziskam ten normalovi vektor.
Nebo znate lepši postup jak bych to mohl spočitat a napsali mi ho sem.?
Ty cisla jsem si jen tam vymysle(presne zadani uz si nepamatuju) tak se omluvam kdyby jste to počitali a nejak vam to nevychazelo.
Diky moc za rady
Normálový vektor ze
je vektor kolmý na oba směrové vektory té roviny, tzn, uděláš jejich vektorový součin.
Tzn. 
Wolfram souhlasí
ano, můžeš hledat vektor kolmý ke směrovým vektorům roviny, a pak ověřovat, jestli směrový vektor přímky je naopak kolmý k tomu normálovému vektoru. a nebo můžeš rovnou zjišťovat, jestli směrový vektor přímky leží v lineárním obalu směrových vektorů roviny.
třetí možnost je se na to všechno vykašlat, a rovnou hledat průsečík - pokud neexistuje, jsou rovnoběžné, pokud je jeden, jsou různoběžné a pokud je jich nekonečno, leží přímka v té rovině
↑ DeMidix: (!)
jsi v sekci vysoká škola, tak piš prosím jako člověk, tj. piš buď s diakritikou, nebo bez ní, ale ne v každém slově jinak. dále si prosím zpakuj koncovky. na to tvoje "smerovi" a "normalovi" se nedá dívat. díky