Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc s limitou z Děmidoviče.
Pokud použiji standardní úpravy, vyjde mi nekonečno mínus nekonečno.
Pokud se pokusím zbavit nekonečen, zbyde mi nekonečno krát nula.
Limita tohoto výrazu by měla být 0 (dle Maple), ale neumím to ukázat. Možná je to úplně slepá cesta.
Přemýšlím nad tím již tři dny a pořád nevím.
Děkuji.
↑ claudia:
Existuje limita, která Ti pomůže zbavit se při výpočtu přirozeného logaritmu.
čitatel i jmenovatel se blíží k 0. Ty počítáš limitu
v níž také čitatel i jmenovatel se blíží k 0. Abychom mohli použít předchozí limitu, je třeba mít ve jmenovateli výraz, který logaritmujeme, zmenšený o 1. Proto celý zlomek rozšíříme:
První limita se rovná 1. Je to vlastně přímé použití vzorce ze začátku, v němž se argument logaritmu blížil k 1. Tím pádem jsme se zbavili logaritmu a druhou limitu můžeme počítat jednodušeji.
Zadaná limita z Děmidoviče se proto rovná a Wolfram Alpha přitakává - http://www.wolframalpha.com/input/?i=li … +as+x+to+0
Děkuji, perfektní. Sice se to má spočítat bez použití l'Hospitalova pravidla, ale to už je řešitelný problém.
Nicméně, pokud to správně chápu, abych mohla tvrdit, že musím ještě dokázat, že existuje prstencové okolí 0 takové, že Nebo je tohle zdůvodnění z nějakého důvodu zbytečné?
↑ claudia:
Je to přesně, jak říkáš. Využívá se zde věta o limitě složené funkce. Implicitně jsem předpokládal, že podmínky této věty jsou splněny. Netušil jsem, že to chceš tak podrobně.
Znovu děkuji. Já se ve svých začátcích neodvažuji nic pokládat za zřejmé. Dokonce i váhám, jestli je zřejmé, že v okolí 0 je , což je v důkazu též použito :-) Ale ze spojitosti funkce, funkční hodnody v 0 a definice limity bych v to doufala :-)
↑ claudia:
Nerovnost v nějakém prstencovém okolí bodu 0 platit určitě bude, a to z důvodů, které zmiňuješ, funkce je v okolí 0 spojitá, rostoucí a její funkční hodnota v 0 je 0.
V těchto úvahách se vyplatí vždy být opatrný, a to nejen v začátcích. Co není dokázáno, jakoby nebylo :-)
Stránky: 1