Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2011 20:04

Peta8
Fyzikář
Reputace:   24 
Web

Zadání příkladů a právo

Dobrý den,

pokud na svém webu uvádím řešené příklady (z matematiky i fyziky), snažím se většinou vymýšlet řešení sám. Někdy však je příklad podobný nebo shodný s příkladem, který už určitě někde je. Jak je to psrávem užití zadání příkladů? Koho se mám kdyžtak zeptat?

Líbí se mi zde na fóru několik příkladů (zadání), které bych rád vyřešil a ukázal na svých stránkách. Je to protiprávní, si takhle "půjčit" zadání?
Děkuji.

Petr

#2 15. 01. 2011 13:06

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Re: Zadání příkladů a právo

Mě by to taky docela zajímalo, občas se potýkám s podobným problémem. U čistě matematických příkladů v tom nevidím moc problém, nějak si nedokážu představit, že by někdo měl nebo vymáhal autorská práva na rovnici 3x^2-12x+7=0. U zajímavějších příkladů netuším, slovní úlohy už bych se bál jen tak používat. Koho se případně ptát taky nevím, protože pokud tady někdo položí nějaký dotaz, málokdy bývá zároveň autorem zadání. Nic nezkazíš tím, když odkážeš vlákno z fóra.

Já občas také použiji příklad z fóra, snažím se to pak alespoň vyřešit jinak, než to bylo vyřešeno v daném vláknu, pokud to tam bylo vyřešeno a obvykle k tomu i přidávám další dodatečné komentáře a vysvětlení. Myslím, že je to v pořádku. Ale nepřebírám nijak unikátní zadání.

2+2=4

#3 16. 01. 2011 12:26

maly_kaja_hajnejch-Lazov

↑ Lukee:
Koluje takovy vtip (ale spis konstatovani reality), ze sbirky matematicky prikladu se pisou tak, ze se opisuji stare sbirky prikladu. Jak vznikly ty? Opsanim jeste starsich sbirek ...

Takze bych to neresil.

#4 16. 01. 2011 12:37

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Já jsem čirou náhodou na takový opis před nedávnem narazil. Teď vystopovat tu starší sbírku :-)

#5 16. 01. 2011 15:16

Peta8
Fyzikář
Web

U fyziky to je ještě markantnější. Sbírky se opisují stále dokola. Nevím pak, koho se zeptat.

Narážel jsem ale na konkrétní situaci.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=25136

Zadání jsem si půjčil, příklad vysvětlil a vyřešil.
http://www.nabla.cz/soubory/fyzika/kuli … -prace.pdf

Klidně uvedu odkaz na autora zadání. Podle odkazovaného vlákna to byl učitel fyziky. Ale při vší úctě k němu; nevěřím, že ho vymyslel on. To zadání totiž není příliš unikátní.

Zápatí