Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak jsme konečně začali v naší matematice probírat komplexní čísla… Jaké však bylo mé překvapení, když nám bylo řečeno, že se naučíme pouze algebraický a goniometrický tvar? Nějak se zapomnělo na exponenciální, který je v praxi nejvíc používaný.
Vůbec, uniká mi, proč se vyučuje Moivreova věta, vždy? z Eulerových vzorců je to naprosto zřejmější…? A proč se vlastně "zdržujeme" s goniometrickým tvarem, který mi přijde takový dost "nepružný.
↑ thriller: To je mi jasný, právě proto nechápu, proč máme řešit ten goniometrický a exponenciálnímu se vyhneme.
↑ Olin:
Neodpovím na dotaz, ale napíšu spíš takové malé postesknutí:
Gonimetrický tvar se učí na SŠ, protože se vyskytuje v příjmačkách na VŠ (aspoň tam, kde ještě jsou příjmačky).
A v příjmačkách na VŠ se vyskytuje, protože se učí na všech SŠ.
Exponenciální tvar se na některých SŠ neučí, proto ho na příjmačkách na VŠ často nechtějí, a protože není na příjmačkách na VŠ tak ho některé SŠ vůbec neučí.
Doufám že jsem to nezamotal víc než to je. :)
Ale tohle je jenom můj soukromý názor, vycházející částečne i z dotazů, proč jsou v přijmačkách na MZLU takové a makové příklady a vzorové řešení vypadá tak jak vypadá.
↑ Olin: Můj názor je takový, že pokud na to někdo má, tak je pro něj lepší jít dopředu sám s tím, že ve škole mu to zopakují. Nemá smysl čekat (na ostatní, na reformy, ...) :-)
↑ Saturday:
Tak to každopádně, sám to tak dělám už dlouho. Ale pochopitelně všichni to tak dělat nemohou :-(
↑ Saturday:
To zní logicky, ale kolik takových na střední škole je? U fyziky mě to nepřekvapí, ale u matematiky ano. V novinách se o matematice moc nedočteš, kdežto o fyzice přeci jen někdy ano. Možná to bude taky tím, že nejsou odpovídající učebnice, kde by šla matematika víc do hloubky a ke zvládnutí by stačily jen středoškolské znalosti. Výjimkou by mohlo být toto forum nebo třeba Matematicko-fyzikální rozhledy.
↑ Paulus: Kolik lidi ma na to, aby sli dopredu? Podle me je jich dost. Problemem je podle me hlavne motivace.
Na zaver male postesknuti: Myslim, ze nazorne jsou videt priority naseho skolstvi u maturity - na cestinu jsem se ucil skoro dva tydny (a to jsem byl z tech poctivejsich, kteri se to snazili ucit prubezne) a na matematiku mi zbyly dva dny a z obeho jsem mel stejnou znamku..
Kdyz uz jsme u tech stredoskolskych osnov matematiky, taky bych rad prispel svoji troskou do mlyna. Co se tyce drobnosti jako napriklad zda ucit exponenciani tvar komplexnich cisel ci nikoliv, tak to me osobne prijde naprosto nepodstatne. Kdo to chce umet, ten se to nauci sam a kdo nechce, toho tim nezatezujme.
Ja osobne vidim problem v celkovem pristupu k vyuce a predevsim k matematice. Podle me by se mel mnohem vetsi duraz klast na samostatne mysleni a reseni problemu a nikoliv na zvladnuti obrovskych kvant technickych veci. Kdyz zavzpominam na sva gymnazialni studia, je to jasne videt. Myslim, ze by mi stacila jedna ruka na to, abych spocital lidi z nasi tridy, kteri skutecne vedeli, k cemu jsou napriklad takove logaritmy. Vetsina z nich se jen zpameti naucila vzorecky a vzorove priklady. A to potom chce nekdo prosazovat povinnou statni maturitu z matematiky, z oduvodnenim, ze matematicke mysleni je v zivote zapotrebi. Samozrejme ze je. To by se ale nejdriv to matematicke mysleni muselo zacit vyucovat. To by ti ucitele museli umet na jednoduchem prikladu objasnit, co vlastne takovy logaritmus dela a jak ho clovek muze pouzit, kdyz zrovna potrebuje vyresit nejaky problem. Na strednich skolach se podle me snazi, aby clovek poznal co nejvice nastroju, ale nikdo uz se nestara o to, aby ti studenti umeli alespon nektere z nich pouzit. Kdyz si predstavim sebe jako stredoskolskeho ucitele matematiky, nema tato predstava s uciteli, ktere jsem zatim poznal temer nic spolecneho. Matematika prece neni o cislech a vzoreccich. To jsou jenom jeji nastroje.
Lishaak napsal(a):
Vetsina z nich se jen zpameti naucila vzorecky a vzorove priklady.
Já jsu už trošku starší, tak bych poznamenal že tohle občas slyším od kamarádů/ek, že takhle se na VŠ chovali i lidé od nich z kruhu, tj. lidé, z nichž se rekrutují učitelé působící na SŠ.

↑ Lishaak: No ale jak to chceš vyřešit? Co je tedy důležitější — umět správně vypočítat logaritmickou rovnici, nebo vědět kdy ji použít v praxi? Obojí se zřejmě ve škole stihnout nedá, proto se podle mě zvolila první možnost.
Mně se zase nelíbí ta dnešní móda „učte se přemýšlet, vzorečky dohledáte vždycky“. To pak budou lézt ze škol lidi, co budou vědět, jak teoreticky vyřešit každý problém, ale když jim pak člověk napíše nějaký příklad, budou na to koukat jako na jarní sníh. Něco jako SCIO testy — můj (teď už bývalý) spolužák měl z matematické části SCIO testu percentil 95. To znamená, že byl lepší než 95 % lidí. Já měl tu samou část testu asi na 75 %. Pointa? Já míval z matematiky samé jedničky nebo dvojky, spolužák většinou trojky, sem tam si střihl čtyřku. Ano, on byl teoreticky chytrý. Ale u první logaritmické rovnice nevěděl co dělat… Přesně k tomuhle podle mě směřuje styl „učte se přemýšlet, vzorečky dohledáte vždycky“.
↑ Lukee: Ono to nema fungovat tak, ze si vse clovek dohleda, ale tak, ze pokud nahodou neco clovek nevi zpameti, tak si dokaze odvodit, protoze rozumi podstate dane latky.
Jinak SCIO testy jsou podle me spise tovarna na penize nez nejaka matematicka autorita.
Obojí se zřejmě ve škole stihnout nedá, proto se podle mě zvolila první možnost.
S tím nesouhlasím, my jsme na SŠ počítali mnoho příkladů na dané téma. Pokud by učitelka místo víceméně opakujících se příkladů to proložila alespoň jedním příkladem, který není čistě matematický, nic by se nestalo a některým lidem by to mohlo pomoci. Jde o analogii způsobu na vysoké škole, kde se uvede motivační problém a pak se pokračuje ve výkladu.
Ještě bych k tomu dodal, že i když člověk bude umět řešit logaritmickou rovnici a nebude vědět, co to vlastně dělá, kdy ji pak může použít? Nemůže ji použít nikdy.
Len k tomu, že na oboje (aj na vzorce, aj na prax) nie je čas. Na našej škole majú niektoré odbory napr. elektrotechnika, mechatronika len po 2 hodiny do týždňa a to v maturitnom ročníku a podobné nedostatky v hodinovej dotácii som počul aj od niektorých profesorov. Tie vzorce sa nauči?, myslím, že ak to niekoho baví tak si ich počase zapamätá, pretože s nimi prichádza často do styku a tie menej používanejšie nemyslím, že je na tom niečo zlé ak mu vypadnú. Keď som napríklad vzorce z planiometire nepoužíval od vtedy, ako sme ich brali nie je hádam až také hrozné, že si ich nepamätám no ak vidím príklad tak viem ako by sa to malo rieši?, len musím porozmýšľa? nad vzorcom. Avšak niekedy sa stáva, že sa aj na písomke niekto spýta ako sa vypočíta diskriminant u kvadratickej rovnice, povedal by som, že to je už divné, hlavne keď je to ten istý viac krát. Ale taký by sa to asi nenaučil stejne. No namiesto opakovania tých istých príkladov dokola by som niekedy prijal slovné púlohy ktoré by aspoň občas mohly súvisie? okrem aktuálneho učiva aj so starším učivom podobne ako niektoré príklady z fyziky kde sa napr. aj pri elektrike využíva aj mechanika. V matematike by to bolo možno zložitejšie, ale myslím, že možné.
Lukee napsal(a):
No ale jak to chceš vyřešit? Co je tedy důležitější — umět správně vypočítat logaritmickou rovnici, nebo vědět kdy ji použít v praxi?
Hekza odpoved na tuto otazku
Saturday napsal(a):
když člověk bude umět řešit logaritmickou rovnici a nebude vědět, co to vlastně dělá, kdy ji pak může použít? Nemůže ji použít nikdy.
Co se tyce tech SCIO testu, nevim zda je to tovarna na penize ci nikoliv ale ty testy jsou prave zalozene na premysleni. Muj kamarad z nich mel taky pres devadesat. A ve tretaku PROPADL Z MATEMATIKY. Proc? Reseni rovnic na SS je v podstate mechanicka zalezitost, na to clovek nepotrebuje temer zadnou vynalezavost ani nemusi byt nijak chytry. Staci naucit se pravidla a ta potom aplikovat. Pokud cloveka matematika nebavi, tak ho nebavi resit ty rovnice, proste proto, ze v nich nevidi zadny kontakt s realitou. Jakmile ale dostane problem, ktery nevyzaduje sestaveni rovnice ale spis vyzaduje spravny logicky usudek a trochu te lidske vynalezavosti, tak je excelentni. Umi se lepe potykat s problemy z praxe. A ted mi povezte, co je dulezitejsi. Umet vyresit logaritmickou rovnici, nebo umet vyresit prakticky problem?
K cemu clovek to vzorce potrebuje? K nicemu. Stejne je zapomene. Nikdo z mych blizkych (tedy takovych, kteri to primo nepotrebuji ke sve prci), kteri uz maji za sebou SS nikdy v zivote nepotrebovali resit logaritmickou rovnici. Ale nekteri prece jen vedi, k cemu takovy logaritmus je. To jim docela staci k zivotu.

Saturday napsal(a):
když člověk bude umět řešit logaritmickou rovnici a nebude vědět, co to vlastně dělá, kdy ji pak může použít? Nemůže ji použít nikdy.
Když člověk nebude umět řešit logaritimickou rovnici, ale bude vědět, co to vlastně dělá, kdy ji pak může vypočítat? Nemůže ji vypočítat nikdy.
Nevím jak na ostatních školách, ale my jsme občas taky měli nějaký příklad z praxe. Asi ne zrovna u logaritmů, to byl trochu zákeřný příklad, ale u goniometrických funkcí nebo u derivací a integrálů jsme se setkali s nějakými příklady ze života. Ale nepřijde mi, že bych tím najednou začal vědět, kdy co použít. I bez příkladu s majákem jsem věděl, že když je ve hře úhel, použiji goniometrii. Jakožto programátor jsem už párkrát potřeboval řešit nějaké matematické problémy a troufám si říci, že jsem vždy věděl, co použít. Úhel? Goniometrie. Kolmost? Skalární součin. Počet možností? Kombinatorika. Atd. Ano, a? se ve školách počítají nějaké příklady z praxe, proti tomu samozřejmě nic nemám — ale nemyslím si, že by se tím studenti naučili víc nebo se to naučili líp, jen si myslím, že by to pro ně bylo zábavnější.
Lishaak napsal(a):
Umet vyresit logaritmickou rovnici, nebo umet vyresit prakticky problem?
A co když k vyřešení praktického problému potřebuješ vyřešit logaritmickou rovnici? :-) Jiný spolužák, taky trojkař, si třeba spočítal cosi na motorce pomocí soustavy lineárních rovnic. Přitom si nepamatuji, že bychom někdy počítali nějaký příklad z praxe. Přesto věděl, že má použít právě tohle. A díky tomu, že jsme počítali docela dost příkladů, si to dokonce i dokázal vypočítat. Opravdu si nemyslím, že bez příkladů z praxe člověk neví kdy co použít.
Lishaak napsal(a):
Nikdo z mych blizkych (tedy takovych, kteri to primo nepotrebuji ke sve prci), kteri uz maji za sebou SS nikdy v zivote nepotrebovali resit logaritmickou rovnici. Ale nekteri prece jen vedi, k cemu takovy logaritmus je. To jim docela staci k zivotu.
A tedy i kdyby nevěděli, k čemu logaritmy jsou, stejně by jim to k životu stačilo…
↑ Lukee: Myslim si, ze debata byla puvodne o tom (viz ↑ Lishaak:), ze by se nemelo stat, ze clovek umi cosi spocitat, ale nevi, co to vlastne spocital.
Jiný spolužák, taky trojkař, si třeba spočítal cosi na motorce pomocí soustavy lineárních rovnic.
Pak to pochopil a to je stav, ktery je idealni.
Dale spojeni s praxi chapu tak, ze si clovek dokaze propojit znalosti z vice oboru a myslim, ze Lishaak to tak take myslel.
Ok, debata se nam rozbehla, cili takove shrnuti, abychom vedeli, o cem vlastne diskutujeme.
Moje puvodni otazka zni, ucit premysleni nebo pocitani? Moje odpoved: chceme-li aby stredoskolske kurzy matematiky byli k necemu i lidem, kteri tu matiku dale nebudou potrebovat, tak rozhodne vic premyleni a mene pocitani.
Lukee: A co když k vyřešení praktického problému potřebuješ vyřešit logaritmickou rovnici? :-)
a) jsem studentem matematiky, no problem, takove veci delam levou zadni
b) nejsem studentem matematiky, uvedomim si, ze takovy problem vede na logaritmickou rovnici, tu neumim vyresit, hura na Lukeeho forum, tam jsou ti kteri to umi, ti mi poradi.
Lukee: A tedy i kdyby nevěděli, k čemu logaritmy jsou, stejně by jim to k životu stačilo…
Souhlas.
Cili muj osobni zaver, nenicme psychiku lidi, ktere nebavi matematika. Ukazme jim, ze matematika neni o rovnicich ale o spravnem premyselni a reseni problemu.
Jen ohledně toho učení přemýšlení… Asi před dvěma roky jsme brali rovnice a nerovnice s absolutními hodnotami a řešili jsme fakt šílené příklady (8 abs. hodnot ap.), na kterých bylo patrné, že v praxi žádné použití nemají. Tak jsem zašel za naší paní profesorkou a zeptal jsem se, k čemu nám takovéto příklady budou. Ona mi na to řekla, že v praxi k ničemu, ale že se na tom učíme přemýšlet.
Tak nevím, co si mám představit pod učením přemýšlení…