Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ve škole jsme to brali už tak před půl rokem, takže doufám, že ti neporadím nějakou blbost.
a) střed c-> x=(xA+xB)/2 ... y=(yA+yB)/2
b) výška c-> výška je kolmá na stranu, takže do rovnice přímky použiješ bod C a normálový vektor strany c
c) těžnice c-> z bodu C a Střed c si uděláš směrový vektor a pak jen dosadíš do rovnice přímky spolu s bodem C nebo Střed c a vypočítáš
d) teď si jaksi nevybavuji co je to střední příčka.
směrový vektor -> u(x1-x2 ; y1-y2)=u(u1;u2)
normálový vektor -> v(-u2;u1)
Čo potrebuješ - rovnice, dĺžky...?
c = AB, stred AB má súradnice (A + B)/2, teda (3;3)
výška na c je vzdialenosť bodu C od priamky AB
ťažnica na c je úsečka, ktorej krajné body sú C a stred úsečky AB
stredná priečka spája stredy susedných strán a jej dĺžka je polovica dĺžky strany, na ktorej nemá krajné body
Možno sa zíde toto, niekde v strede stranyOdkaz
↑ Sulfan:
b) výška c-> výška je kolmá na stranu, takže do rovnice přímky použiješ bod C a normálový vektor strany c
Zdá sa mi, že to má TITR dobre.
:)))))
↑ Jaanekk: Vidno, že jsi nám nechal dost prostoru na výpočet, bohužel tu nejde do toho bílého prostoru zapisovat.
Jinak ti ukážu postup pro jednu výšku, ostatní zvládneš sám.
Píšu postup pro výšku na stranu c:
Směrový vektor přímky AB: 
tento vektor je zároveň normálovým vektorem na výšku vc
Rovnice bude mít tedy tvar
dosadíme bod C (abychom zjistili d) a zjistíme, že:
Edit: pardon, zaměnil jsem vektory
↑ Jaanekk:
Vypočítáš rovnice výšek stejně jako u předchozího příkladu, kde jsem psal jak na to. A vyjdou to ty 3 rovnice.
Průsečík vypočítáš soustavou 3 rovnic o 2 neznámých.
Tady tyto jsou úplně jednoduché, hned z první vydíš že y=4. to pak dosadíš třeba do 3 a vyjde ti x=7