Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 01. 2011 23:15

squo
Reputace:   

limita s parametrom +rad s parametrom

ahoj,
vedeli by stye mi niekto s tym pomoct?
Diky moc :)

$\lim_{n\rightarrow\infty}n((1+\frac{\alpha}{n})^n - e^{\alpha})$

a druhy priklad je vysetrit konvergenciu radu v zavislosti na alfa.

$\sum_{n=1}^{+\infty} \frac{sin(1/n)-1/n}{n^{\alpha}}$
druhe sa asi riesi nejak cez Heineho, teda:
$\lim_{n\rightarrow0} \frac{\sin(x)-x}{1/x^{\alpha}} =^{\frac{0}{0}} \lim_{n\rightarrow0} \frac{1-\cos x}{\frac{\alpha x^{\alpha-1}}{x^{2\alpha}}}$ a tu som sa zasekol. Totizto aj keby mi tu vyslo nejake alfa,tak neviem, co s nim mam robit... totizto to este tusim nieje odpoved na vysledok... nie?

#2 16. 01. 2011 23:21

squo
Reputace:   

Re: limita s parametrom +rad s parametrom

este vysledky poviem vopred:
limita: $-\frac{\alpha^2}{2}e^\alpha$

rad: koverguje prave vtedy ked $\alpha > -2$

#3 16. 01. 2011 23:26 — Editoval BrozekP (16. 01. 2011 23:29)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ squo:

Nestačilo by spíš nějaké srovnávací kritérium? Porovnával bych s řadou $\sum_{n=1}^{\infty}\frac1{n^\beta}$, o které víme, pro jaké $\beta$ konverguje a diverguje.

U limity asi pomůže l'Hospital. ($n=\frac1{\frac1n}$) Edit: Ale bude potřeba zdůvodnit, proč ho smíme použít.

#4 16. 01. 2011 23:26

FailED
Reputace:   42 

čau,

1)
pokud je to to co si myslím tak bych to prostě převedl na exponenciální tvar a l'Hospitalil... Nedaří se?

2)
S tím l'Hospitalem pozor, 0/0 je to jen pro alfa<0...
Hodí se limita link.

#5 17. 01. 2011 01:03 — Editoval squo (17. 01. 2011 01:22)

squo
Reputace:   

1)
ako myslis previest na exponencialny tvar?
$\lim_{n\rightarrow\infty}n((1+\frac{\alpha}{n})^n - e^{\alpha}) = \lim_{n\rightarrow\infty}n (e^{n*log(1+\alpha/n)} - e^\alpha)$
toto nefunguje... alebo smo zle pochopil? :)

popripade ako zlopitalovat? teda ($n=\frac1{\frac1n}$
potom mi vyjde tusim $\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{n(1+\frac{\alpha}n)^{n-1} \frac{\alpha}{n^2}}{\frac{1}{n^2}}$
a co dalej?

2) radu som skusal predelit $1/x^\beta$ mam teda nieco ako $x^{\alpha+\beta+3}=\frac16$
necviem, ci nieco pomohlo :/

#6 17. 01. 2011 04:20

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

ad 1) Já myslím, že l'Hospitalovo pravidlo přeci jen funguje. Pokud to mám správně, zde je náznak:
$ \Large \lim_{n\rightarrow\infty}\frac{e^{n\cdot ln\left(1+\frac{\alpha}{n}\right)}-e^\alpha}{n^{-1}} \stackrel{\mathrm{l'H}}{=} \ldots = \lim_{n\rightarrow\infty} \left(1+\frac{\alpha}{n}\right)^n\cdot\frac{ln\left(1+\frac{\alpha}{n}\right)-\frac{\alpha}{n+\alpha}}{-n^{-2}} =e^\alpha\lim_{n\rightarrow\infty} \frac{ln\left(1+\frac{\alpha}{n}\right)-\frac{\alpha}{n+\alpha}}{-n^{-2}} = $
$ \Large \stackrel{\mathrm{l'H}}{=} e^\alpha\lim_{n\rightarrow\infty} \frac{\frac{1}{1+\frac{\alpha}{n}}\frac{-\alpha}{n^2}+\frac{\alpha}{\left(n+\alpha\right)^2}}{2n^{-3}}= e^\alpha\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{-n^2\alpha^2}{2\left(n+\alpha\right)^2}=\frac{-e^\alpha \alpha^2}{2} $

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#7 17. 01. 2011 14:12

squo
Reputace:   

ok, dik, asi som to riesil povrchne, uz vidim ;)

viete mi este niekto pomoct s tou radou?

#8 18. 01. 2011 22:37 — Editoval Pavel (18. 01. 2011 22:42)

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ squo:

ad 2) Co tak použít Taylorovy řady a Landauovy symboly ;-)

Nechť $m\in\mathbb{N}$. Pak
$ \sin x= x-\frac {x^3}{3!}+\frac{x^5}{5!}+\cdots+(-1)^{m+1}\frac{x^{2m-1}}{(2m-1)!}+\cdots=x-\frac{x^3}{6}+o(x^4),\quad x\to 0. $

Proto

$ \sin \frac 1n-\frac 1n=\frac 1n-\frac{1}{6n^3}+o\left(\frac 1{n^4}\right)-\frac 1n=-\frac{1}{6n^3}+o\left(\frac 1{n^4}\right),\quad n\to\infty\nl n^{\alpha}\left(\sin \frac 1n-\frac 1n\right)=n^{\alpha}\left(-\frac{1}{6n^3}+o\left(\frac 1{n^4}\right)\right)=-\frac{1}{6n^{3-\alpha}}+o\left(\frac 1{n^{4-\alpha}}\right) $

Tzn. obě řady

$ \sum_{n=1}^{\infty}n^{\alpha}\left(\sin \frac 1n-\frac 1n\right),\qquad \sum_{n=1}^{\infty}-\frac{1}{6n^{3-\alpha}}+o\left(\frac 1{n^{4-\alpha}}\right) $

budou zároveň konvergovat nebo divergovat. Aby druhá řada konvergovala, stačí, aby $3-\alpha>1$, tj. $\alpha<2$.

ad 3) Poslední limita by se analyzovala obdobně. Nicméně není mi jasné, jaký je úkol? Navíc limita závisí na n, ale ve výrazu je pouze x.

ad 1) Něco podobného se zde řešilo před pár lety, viz http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3663

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

Zápatí