Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Jorica: ja to roznasobila jako sin^2 x - cos^2 x / cosx sinx >= 0 a potom sin^2 x - 1 - sin^2 x / cosx sinx>= 0
-1/cosx sinx>=0 a dale netusim co s tim, ptaji doslovne vsechna x nalezici do ntervalu <0;pi>, pro ktera plati tg x <= cotg x tvori mnozinu.....
a vysledek je <pi/4;pi/2)sjednoceno<3pi/4;pi)
↑ vinney:
jo, vysledek, co sem pises, mi vysel, ale pocetne je to nechci rict hnusne, ale z grafu je to proste videt hned.
A ted k tve chybe:
spravne jsi to prevedla na jednu stranu a chtela nahradit vyraz
, ale pozor, pred cos^2 x je minus a tak jsi neobratila obe znamenka:
Editace: No a co se tyka zadani...z toho proste nevyplyva, zda to mas urcit pocetne nebo z grafu, proto se ptam, zda to ve skole pocitate, nebo zda je to priklad z prijimacek, tak je prece jedno, jakym zpusobem dojdes k vysledku.
Tady jsou grafy funkci tangens a kotangens na intervalu <0, pi>
Zadani nerovnice
rika, ze hledas na ose x ty intervaly, kdy je funkce tangens (modry graf) stejne vysoko nebo vys nez funkce kotangens (cerveny graf). To plati v intervalech, ktere jsem vytahla zelene.
Navic, pokud bych to mela resit pocetne, tak ta nerovnice, co jsem psala vyse, je na reseni moc zdlouhava, to by k cili vedl rychleji tento postup...nahradit
a prevest to na tvar>

atd.
Ale stale trvam na tom, ze nejrychleji je reseni videt primo z grafu.
Tak jsem tu s dalsim postupem :)))) No jo, nedalo mi to ;)
Nerovnice, kterou bys resila ty i kterou jsem tu vcera navrhla ja....se resi obtizne, protoze je nutne brat v uvahu nasobeni nebo deleni az 3 vyrazu a to se vysetruje zdlouhave. Po techto upravach a substituci se to da vyresit jako standardni goniometricka nerovnice
prevest upravami, co jsme probirali vcera na tvar
Citatel i jmenovatel pripomina vzorce pro dvojnasobny uhel, takze provedu upravy nerovnice tak, abych tyto vzorce mohla pouzit pro zjednoduseni citatele i jmenovatele, tj. vynasobim zlomek -1 (pozor na otoceni nerovnosti) a jmenovatel rozsirim 1/2 a 2

po vznasobeni 1/2

Odtud uz po substituci lze resit jako klasickou goniometrickou nerovnici.