Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, připravuji se na test z matiky a mám tu následující příklad.
Problém je v tom, že vůbec nemám tušení, jak na něj, takže bych potřeboval pomoci, co a jak udělat.
zde je zadání:
předem děkuji za jakoukoliv radu, případně poznámku k tématu :-)
Najdi vektory AB a AC
Udelej jejich vektorovy soucin, mel by ti vyjit vektor kolmy k obema vektorum a tento vektor bude normalovym vektorem roviny. dosadis napr. bod A do obecne rovnice roviny a vyjde ti, kolik je d, potom dosadis bod M a zjistis, jestli v rovine lezi. Primku kolmou k teto rovine udelas tak, ze vemes normalovy vektor roviny a ten bude smerovy vektor primky a pak uz staci jen tento vektor prenest do bodu M a vzit parametricke vyjadreni primky. Snad to takto jde, uz si to moc nepamatuji.
děkuji mnohokrát za postup, zkoušel jsem to počítat, po dosazení bodu M do obecné rovnice roviny, nebyla rovnost k 0 splněna, takže bod neleží v rovině?
edit:
spatne jsem pocital, rovnost je splnena, bod M náleží rovině :D
dál bohužel nevím, jak postupovat, normálový vektor roviny sestavený mám (2,13,-3), ten je tedy zároveň směrovým vektorem (2,13,-3) hledané přímky, ale jak to dořešit dále mě nenapadá,
jinak ještě jednou dík za pomoc moc si toho cením :)
↑ kucharik:
V priestore sa priamka určuje parametricky, teda pre ľubovoľní bod P na priamke platí P = M + (smerový vektor)*t, kde t je parameter a M je ten bod z Tvojho zadania. Napíš 3 rovnice
x = 3 + 2t
y = 1 + 13t
z = 0 - 3t
Ak máš vektor dobre, malo by to byť ono
это всё