Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, mam docela velky problem .. mam zitra psat test, ktery mi rozhodne o znamce .. mam 3 - 4 a chtel bych 3 ...
bohuzel vubec mi nejdou rovnice se zlomkem s neznamou ve jmenovateli, lomenne vyrazy jsem nikdy nechapal, ucitelka mi rekla, ze mam davat v hodinach pozor, pritom davam ... a slovni ulohy - o spolecne praci (jakztakz umim), o pohybu (neumim vypocitat - 1. auto vyjelo rychlosti 50 kmh. druhe auto rychlosti 100 kmh o 30 minut pozdeji. za jak dlouho se pokaji , dale .. 2 bezkari vyrazili ve stejnou dobu na trasu o delce 39 km .. jeden jel 12 kmh a druhy 14 kmh, za jak dlouho se potkaji) a ulohy o smesi ... (nekde bylo 30 lidi a psu, dohromady meli 80 nohou, kolik bylo psu a kolik lidi) ... prosimvas jestli by jste nekdo meli trpelivost a cas tak mi prosim napiste..

nekde bylo 30 lidi a psu, dohromady meli 80 nohou, kolik bylo psu a kolik lidi
Pocet....Pocet nohou
X psu...X*4 (pes ma 4 nohy)
Y lidi....Y*2 (človek má 2 nohy)
Počet: X+Y=30
Počet nohou: (X*4)+(Y*2)=80
S toho uděláš soustavu a vypočítáš ji (To zvládneš ne?)

↑ cosotrax:
Myslíš tu soustavu?
↑ cosotrax:
Tých 39km sa skladá z dráhy, ktorú prešiel 1 bežkár, a ešte z dráhy, ktorú prešiel ten druhý bežkár (ak idú oproti sebe).
Dráha je v*t, teda v prípade 1. bežkára 12t, v prípade 2. bežkára 14t.
Podstatné je, že rozumieš, že tie ich časy t sú rovnaké (obidvaja išli t hodín - pri štarte im hodinky ukazovali rovnako a pri stretnutí tiež). Teda platí
12t + 14t = 39
26t = 39
t = 39/26
t = 1,5 (hodiny)
↑ cosotrax:
V tomto prípade sú rovnaké dráhy, lebo tie autá sa naháňajú.
Kým vyrazí druhé auto, prvé už pol hodiny ide, prejde teda 25 km, kým ho druhé začne naháňať.
Naháňací čas je pre obe autá rovnaký, napríklad t, (v okamihu začiatku naháňania a po skončení naháňania im obom hodinky ukazujú rovnaký čas).
Dráha prvého auta je tých 25 kilometrov a ešte tie kilomertre, ktoré prejde , keď už ho druhý naháňa, je ich 50t, celková dráha prvého: 25 + 50t.
Druhý len naháňa, ale rýchlosťou 100km/h, jeho dráha teda je 100t.
Obe dráhy sú rovnaké, takže riešiš rovnicu 50t + 25 = 100t. Jej riešenie je 50t =25, a teda t = 25/50, čo je 0,5 hodiny. Dobehne ho za pol hodiny (30 minút).
Stretnú sa za pol hodiny po štarte druhého auta.
↑ Dana1:
kdyby byly 2 auta, jedno jelo 72 km/h a druhe 85km/h. prvni vyjelo o 10 minut driv..
7,2 km uz ujelo
takze
72t + 7,2 = 85t
7,2 = 13t
0,55 (zaokrouhlene) = t
2 auto dohonilo prvni za 33 minut ...
mam to dobre ? chapu to ?
↑ cosotrax:
Chápeš, ale 10minút musíš najprv previesť na hodiny, lebo rýchlosť je v kilometroch za hodinu.
Skús.
10minút nie je jedna desatina hodiny.
10 minút sa do jednej hodiny zmestí 6 - krát, takže je to 1/6 hodiny a (1/6) * 72 je 12. Prešiel už 12 km.
stydim se za to co jsem napsal, doslo mi to az tedka jak jsem se sprchoval, kdyz jsem nad tim premyslel.. jinak prosimvas, neexistuje nejaky figl na to, jak sestavit tu rovnici u te smesi ?
takze
72t + 12 = 85t
12 = 13t
0,923 = t
55 minut ?
↑ cosotrax:
"Rovnice na směsi": - bez použití soustavy.
cosotrax napsal(a):
a ulohy o smesi ... (nekde bylo 30 lidi a psu, dohromady meli 80 nohou, kolik bylo psu a kolik lidi) ... prosimvas jestli by jste nekdo meli trpelivost a cas tak mi prosim napiste..
- bylo psů,
- bylo lidí.
Celkem nohou: 
Případně místní sbírka.
Porušuješ pravidla a dáváš do jednoho tématu více různých úloh, už to prosím nedělej - nedá se v tom vyznat. Děkuji.
↑ cosotrax:
Zo srdca gratulujem.
Stránky: 1