Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak byste nalezli globální minimum a maximum funkce na intervalu <1;5>
f(x) = 2/9 * (3x - 1)^2/3
↑ Stýv:
no na škole to děláme tak, že derivace děláme vždy v bodě 0, jinde ne. Ani netuším jak by se to dělalo. Navíc co si pamatuju, tak bych funkci zderivovala a poté zjistila funkční hodnoty bodů 1 a 5. Protože stacionární body jsou jen body podezřelé z extrémů, ale nezaručuje mi to, že musí být globálním minimem nebo maximem.
↑ Stýv:
počítáme to tak, že máme funkci a rovnou derivujeme.. zavedli jsme si ji , že derivace je f ' (0) = 0 nebo derivace v bodě "a" neexistuje.. ale nikdy jsme na cvikách neřešili derivace v jiných bodech, vždy jen v bodě 0, protože podle přednášejícího nás jiné body ani nezajímají - to jsou jeho slova
↑ Stýv:
mám před sebou materiály z přednášek a cvika, nikde jsme derivace v jiných bodech nedělali, jen jsme si z mínili že to jde, ale základem je derivace v bodě 0. Píšu si z přednášek i to co říká a mám tu poznámku, že jiné body pro nás nejsou podstatné, pokud tomu tak je tak mi řekni proč a ukaž jak se to dělá prosim
↑ Stýv:
ukazovali jsme si jak se derivuje podle definice přes limitu , a potom jsme si odvodili derivace, které si pamatujeme včetně derivace součinu, podílu, derivace složené funkce, inverzní funkce, ale nikdy jsme nedělali derivace v jiném bodě, nedokážu si představit jak se změní třeba řešení, když chci třeba derivovat ln x , jestli bude výsledkem taky 1 / x nebo ne
↑ FabulousDeniska: takže derivace ln(x) v 0 je podle tebe 1/x?
↑ Stýv:
upřímně řečeno - nikdy jsme si neříkali v jakém bodě to je.. Jediné co si říkáme je zderivujte funkci, ale v jakém bodě ji derivujeme to fakt nevim
↑ Stýv:
to pořád neřeší v jakých bodech to řešíme