Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 05. 2008 11:20

kolis
Zelenáč
Reputace:   

řeseni pravouhleho trojuhelniku

potřebuju pomoc,možná to asi nepatři do středních škol..když mam vzoreček   
P=6.r Ptrojuhelniku=zlomek v čitateli v.r a ve jmenovateli 2,ale jak mam vypočitat stranu b a jak vypočitat r?strana a je 17cm a vyska na stranu c je 8cm..jinak se jedna o sestiuhelnik proto P=6.r Diky za pomoc

#2 08. 05. 2008 11:27

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: řeseni pravouhleho trojuhelniku

Nějak nechápu, co označuješ jako P. A přijde mi to hrozně zmatené zadání, kde jaký pravoúhlý trojúhelník, kde jaký šestiúhelník? Možná by pomohl náčrt.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 08. 05. 2008 15:53

kontinual
Reputace:   

Mám příklad: Ke změření výšky komínu byla vytýčena základna o délce 20m, ležící v jedné svislé rovině s komínem. Byly změřeny úhly, v nichž se vrchol komínu jeví z obou konců základny : 24,67°; 30,33°.
Vypočtěte výšku komínu za předpokladu, že měření úhlů se provádí měřícím přístrojem ve výšce 1,3m.
řeším to jako pravoúhlý trojúhelník, kkde znám úhel beta,dopočtu úhel alfa, takže znám všechny úhly a potřebuju spočíst stranu b, ke které pak ještě připočtu 1,3m.No jo, ale jak vypočtu alespoň jednu stranu.
Zkuste mi poradit jak do toho.

#4 08. 05. 2008 17:28

Jorica
Místo: Vyškov
Reputace:   

↑ kontinual:
Pokud to bylo mysleno takto:

http://matematika.havrlant.net/forum/upload/850-komin.jpg

Tak bych v obou pravouhlych trojuhelnicich pouzila definici funkce tangens jako podil protilehle odvesny k prilehle. Tim ziskas 2 rovnice s neznamymi v' a x. Z teto soustavy vypoctes v' a skutecna vyska v = v' + 1,3.

#5 09. 05. 2008 19:46

kontinual
Reputace:   

↑ Jorica:
To by šlo, ale nerozumím dost dobře tomu, co je myšleno tím v jedné svislé rovině. Tvůj obrázek mi přijde logičtější. Jdu na to!

#6 09. 05. 2008 21:08

Jorica
Reputace:   

↑ kontinual:
Jo nad tim jsem se chvili taky pozastavovala, ale pak jsem si rikala, ze to znamena, ze zakladna a komin jsou soucasti jedne roviny.
Me to v prvnim momentu napadlo tak, jak jsem nakreslila, ale nikde tam ale neni receno, zda pata komina lezi uvnitr zakladny, klidne by to mohlo byt i takto :-( Fakt netusim. Pokud mas vysledky, vyzkousek oboji ;-)

http://matematika.havrlant.net/forum/upload/150-troj2.jpg

#7 10. 05. 2008 18:29

kontinual
Reputace:   

↑ Jorica:
Jo, tak takhle jsem si to nakreslila poprvé já sama, výsledek toho původního už mám, teď zkusím, jestli to vyjde stejně. Podle toho prvního obrázku to vyšlo 6,445m. To je tedy pidikomín :)

#8 10. 05. 2008 20:22 — Editoval Jorica (10. 05. 2008 20:29)

Jorica
Reputace:   

↑ kontinual:
No prave...na komin mi to taky prislo malo, ale  nejsem stavar :-))))

Tak podle druheho obrazku vyjde komin s lepsimi rozmery, takze bych se asi primlouvala za tohle reseni.

#9 11. 05. 2008 15:44

kontinual
Reputace:   

↑ Jorica:
Tak mi to vyšlo obojí jinak, pokud bude komín mezi základnou, vyjde to 6,4 m, pokud bude základna mimo, vyjde to 43,2 m. To už je lepší, ale nevím, proč to nevyjde stejně, protože podle mne je jedno, kde ta základna bude, jestli vlevo, vpravo, pořád se řeší pravoúhlý trojúhelník.Pokud jsou fakt  takové rozdíly ve výpočtu, buď mám někde chybu, nebo by mělo být zadání přesnější. Co ty na to?

#10 11. 05. 2008 16:06 — Editoval jelena (11. 05. 2008 16:07)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kontinual:

Nevim, co Jorica - urcite si rada vyslechnu nazor, ale zakladnu pres komin nepovedeme, potrebujeme tu zakladnu vymerit a pres zed se blbe prochazi :-)

Proto zakladnu vytycujeme (lepe receno "vyznacujeme pomoci koliku") na rovne louce nebo na nejake ceste v okoli komina, aby se dala zakladna pekne pomerit.

Proc vychazi jina vyska? - kazdy trojuhelnik, i kdyz je pravouhly, ma jine rozmery odvesne (zakladna + vzdalenost kominu), proto i jine vysledky odvesne - kominu.

Pridam praktickou zkusenost - mereni pomoci stinu (trochu jiny postup) Asi v 7. tride cela trida jsme dostali takovy trochu podobny ukol - pomoci tycky a stinu od tycky zmerit vysku kominu od kotelny. Pochopitelene jsme to nechali na posledni chvilku a zrovna bylo zatazeno, tedy o nejakem mereni stinu od tycky jsme si mohli nechat zdat.  Tak jsme to nejak odhadli a vypocetli a vychazelo asi 45 m. Bylo nam to uznano, sice s nejakou pripominkou, ze to neni presne (byl to jediny komin v blizkem okoli, tak asi byl promeren dost casto, nebo mozna pani ucitelka si to overila primo v kotelne - byla velice pecliva). Ale z te doby si pamatuji, ze pokud je komin tovarni nebo nejake lokalni kotelny, tak by nemel byt pod 40 m - podle pani ucitelky. Bylo to ovsem na Vychode a hooodne davno :-)

Vysledek nad 40 m se zda byt v poradku :-)

#11 12. 05. 2008 22:53

kontinual
Reputace:   

↑ jelena:
To s tím stínem může být zajímavý. Namaluj mi, prosím obrázek pro představu, jak jste to dělali. Předpokládám, že jste znali délku té tyčky a měřili jste délku stínu a pak jste změřili vzdálenost od špičky tyčky ke konci stínu a úhel alfa jste dopočítali?

#12 12. 05. 2008 23:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kontinual:

http://matematika.havrlant.net/forum/vi … php?id=134 neco jsme tady resili (obrazky jsou v odkazech a je tam odkaz na moc pekne video) - akorat mezi strom a stin se postavi svisle tycka o zname delce.

My jsme meli tycku o zname delce, pomoci teto tycky jsme meli "odkrokovat" vzdalenost od paty kominu (asi by se dalo pouzit svinovaci pasmo) a pak se postavit tak, aby spicka stinu od kominu a spicka stinu od tycky - byl jeden bod. Pak se to pocitalo z podobnosti trojuhelniku (pomer vysky kominu k vysce tycky = pomer vzdalenosti od kominu k delce stinu od tycky).

Tady jeste pridam muj odborny vyklad :-) vyskovy, hloubkovy a zorny uhel, muze se hodit u podobnych vypoctu.

Hodne zdaru :-)

Zápatí