Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
psala jsem na zkoušce písemku kde jsem perfektně zvorala tenhle příklad:
Je dána funkce
. Určete a) definiční obor a znaménko, b) rovnici tečny v bodě (0, f(0)), c) asymptotu grafu fce pro x jdoucí k nekonečnu
- definiční obor jsem určila ale to byl konec mého umění. kořeny kvůli znaménku se asi určují že si čitatel a jmenovatel rozložím ne? v rovnici tečny jsem zkonila derivovaný člen,někdo mi řekl že se to asi mělo derivovat jako podíl je to tak? a u asymptoty jsem u té limity použila L"Hospitalovo pravidlo což myslím nebyl dobrej nápad
Kouknul by se někdo na tyto malichernosti?
↑ gsdv: zdravim D(f) vam vysiel ako prosim ? k dotycnici ano malo sa to derivovat ako podiel :) takze
a p[otom dosadit do rovnice pre dotycnicu. ohlaodm asymptoty tak l hospitalovo pravidlo urcite pouzijeme (aspon ja by som ho pouzil keby som bol v takejto situacii ) az na to ze treba najprv uvazit ze urcujeme asymptotu so smernicou takze y=kx+q a najprv vypocitame jej smernicu a to tak ze
u nas
po pouziti toho pravidla viac krat . takze smernica je nula teraz uz len staci vypocitat limitu ako sa x priblizuje k nekonecnu z tej funkcie a mame q co je tiez 0 ako sa tak na to v rychlosti pozeram
↑ gsdv: niesom si isty co rozumiete pod podjmom "znamienko" na ktorych inetrvaloch je funkcia vacsia alebo mensia ako 0 ? tak staci rieisit nerovnicu f(x)>/<0 . D(f) spravne . ale zvyklo sa to zapisovat bud ako zjednoteny interval (-inf;1)U(1;inf) alebo R-{1} zlozene zatvorky naznacuju mnozinu ale to je len detail