Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2011 17:18

gsdv
Reputace:   

průběh funkce

Zdravím,
psala jsem na zkoušce písemku kde jsem perfektně zvorala tenhle příklad:

Je dána funkce $\frac{x^2+x-6}{x^3-1}$. Určete a) definiční obor a znaménko, b) rovnici tečny v bodě (0, f(0)), c) asymptotu grafu fce pro x jdoucí k nekonečnu

-  definiční obor jsem určila ale to byl konec mého umění. kořeny kvůli znaménku se asi určují že si čitatel a jmenovatel rozložím ne? v rovnici tečny jsem zkonila derivovaný člen,někdo mi řekl že se to asi mělo derivovat jako podíl je to tak? a u asymptoty jsem u té limity použila L"Hospitalovo pravidlo což myslím nebyl dobrej nápad

Kouknul by se někdo na tyto malichernosti?

#2 21. 01. 2011 18:56

PeetPb
Reputace:   

Re: průběh funkce

↑ gsdv: zdravim D(f) vam vysiel ako prosim ? k dotycnici ano malo sa to derivovat ako podiel :) takze $ (\frac{f(x)}{g(x)})'=\frac{f'(x)g(x)-g'(x)f(x)}{(g(x))^2}$ a p[otom dosadit do rovnice pre dotycnicu. ohlaodm asymptoty tak l hospitalovo pravidlo urcite pouzijeme (aspon ja by som ho pouzil keby som bol v takejto situacii ) az na to ze treba najprv uvazit ze urcujeme asymptotu so smernicou takze y=kx+q a najprv vypocitame jej smernicu a to tak ze $k=\lim_{x\rightarrow+/-\infty}\frac{f(x)}{x}$ u nas $k=\lim_{x\rightarrow+/-\infty}\frac{x^2+x-6}{x^4-x} =0$ po pouziti toho pravidla viac krat . takze smernica je nula teraz uz len staci vypocitat limitu ako sa x priblizuje k nekonecnu z tej funkcie a mame q co je tiez 0 ako sa tak na to v rychlosti pozeram

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#3 21. 01. 2011 19:36

gsdv
Reputace:   

↑ PeetPb:

Díky moc za informace. A ještě k tomu znaménku, je to tak jak jsem psala že se rozloží čitatel a jmenovatel a odsud se určí kořeny?

#4 21. 01. 2011 19:41

gsdv
Reputace:   

↑ gsdv:
jo a ještě ten definiční obor: D=R-(1)

#5 21. 01. 2011 19:49

PeetPb
Reputace:   

↑ gsdv: niesom si isty co rozumiete pod podjmom "znamienko" na ktorych inetrvaloch je funkcia vacsia alebo mensia ako 0 ? tak staci rieisit nerovnicu f(x)>/<0  . D(f) spravne . ale zvyklo sa to zapisovat bud ako zjednoteny interval (-inf;1)U(1;inf) alebo R-{1} zlozene zatvorky naznacuju mnozinu ale to je len detail

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

Zápatí