Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,mám na Vás velkou prosbu. Více než týden jsem byl nemocný a ve škole zatím probrali 4 nová témata. První je výpočet roztoku,když ředíme vodou, druhé téma je výpočet hmotnosti roztoku,za třetí úlohy o pohybu( dráha a ......x ,dráha b ..... y) a čtvrté téma je také úloha o pohybu,ale rozdíl je v tom,že jedou stejným směrem( dráha a .l.... x,dráha b.....y, čas a.....x) Proto bych Vás prosím prosil o postup,jak tyto úlohy vypočítat. Předem díky. ---
20
↑ Korbulo:
Musíš dať konkrétne príklady a každý príklad do novej témy.
Niečo nájdeš aj tu.
↑ Korbulo:
Myslím:
To, čo tvorí 80% zo 100 gramov má tvoriť 64% z nového množstva, teda z (x + 100) gramov.
80% * 100 = 64% (x+100)
0,8 * 100 = 0,64 (x+100)
Vyšlo mi, že treba pridať 25 gramov vody.
Ano,výsledek je správný,akorát zápis má kamarád úplně jinak.
100+ x=y
80 = 0,64y a to si upravil na y=125
-----------------------------------------------
100 + x= 125
x=25
A já nechápu,jak udělal těch 125y,proč výsledek vyšel 25,když tam má 100,dále nechápu,proč nic neudělal z tou 80 a poslední problém je,že nevím,proč dal to y za rovná se.(80 = 0,64y)
↑ Korbulo:
Je to to isté, keď miesto y napíšeš do druhej rovnice tú prvú (y), dostaneš tú moju.
Kamarát vyrátal z druhej rovnice y (= 80/0,64) a dosadil to do hornej rovnice miesto y.
↑ Korbulo:
Ak máš rovnicu číslo *y = inéČíslo, y zistíš výpočtom inéČíslo/číslo .
Všetky takéto rovnice sa riešia takto.
↑ Korbulo:
Idú z rovnakého miesta? Nenapísal si otázku.
Odpoveď je (asi) v tom odkaze, ktorý som Ti napísala vyššie.
Teraz musím odísť, ale asi za hodinu sa vrátim.

↑ Korbulo:
t - čas pomalejšího auta
Potom platí:
rychlejší auto vyjelo o 2 hodiny později (10.00 - 8.00 = 2 hodiny) a obě auta ujela stejnou vzdálenost.
Rychlejší auto dojelo pomalejší v 8.00+4 = 12.00
ve vzdálenosti
od místa výjezdu.