Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
v otázce mam zadáno: Jaký je vztah mezi R(<a,b>) ; N(<a,b>) ; C(<a,b>). Mmyslím tedy vztah mezi Riemannovým integrálem, Newtonovým integrálem a zřejmě C by mělo znamenat množinu uzavřených intervalů, zřejmě.
1) - mezi R a N si myslím, že je vztah takový, že Riemann je založen na horním a dolním integrálním součtu a Newton je aplikací Riemanna, tudíž Fb - Fa = OBSAH. Mám pravdu?
2) - a pak vztah mezi R a C ; Riemanna mohu aplikovat pouze na spojitou funkci, mam pravdu?
3) - N a C, to nevím, jako by to mělo spojitost.
Nejspíš mé teorie budou špatné, ale kdyby přeci jen by ste mi někdo mohl k tomu něco napsat, byl bych rád :-)
Díky moc
Já se domnívám, že jde o
,
a
, tedy množiny funkcí
, které jsou i) riemannovsky integrovatelné, ii) newtonovsky integrovatelné a iii) spojité.
↑ s-o-k-o-l:
Platí:
I.
.
Funkce spojitá na uz. intervalu má něm Riemannův integrál, obrácená inkluse neplatí. K tomu, aby omezená funkce definovaná na intervalu
měla na tomto intervalu Riemannův integrál, je nutné a stačí, aby množnina
obsahující právě všechny takové body intervalu
,
v nichž funkce f není spojitá, měla Lebesgueovu míru 0.
II.
.
Funkce spojitá na uz. intervalu má nq něm Newtonův integrál, obrácená inkluse neplatí. Že funkce mající N-integrál nemusí být spojitá,
úzce souvisí s faktem, že existují funkce definované na intervalu a mající na něm vlastní derivaci, která ale není všude spojitá.
III. Mezi množinami
,
není inkluse v žádném směru.
↑ s-o-k-o-l: jaký je vztah mezi C^1(<a,b>) a C(<a,b>) bys měl vědět. ty ostatní pak triviálně vyplynou
Stránky: 1