Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 01. 2011 16:44

s-o-k-o-l
Reputace:   

Riemannův, Newtonův integrál

Zdravím,
v otázce mam zadáno: Jaký je vztah mezi R(<a,b>) ; N(<a,b>) ; C(<a,b>). Mmyslím tedy vztah mezi Riemannovým integrálem, Newtonovým integrálem a zřejmě C by mělo znamenat množinu uzavřených intervalů, zřejmě.

1) - mezi R a N si myslím, že je vztah takový,  že Riemann je založen na horním a dolním integrálním součtu a Newton je aplikací Riemanna, tudíž Fb - Fa = OBSAH. Mám pravdu?

2) - a pak vztah mezi R a C ; Riemanna mohu aplikovat pouze na spojitou funkci, mam pravdu?

3) - N a C, to nevím, jako by to mělo spojitost.

Nejspíš mé teorie budou špatné, ale kdyby přeci jen by ste mi někdo mohl k tomu něco napsat, byl bych rád :-)
Díky moc

• (téma jako vyřešené označil(a) s-o-k-o-l)

#2 17. 01. 2011 17:16

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Riemannův, Newtonův integrál

Já se domnívám, že jde o $\mathcal{R}(\langle a,\, b \rangle )$, $\mathcal{N}(\langle a,\, b \rangle )$ a $\mathcal{C}(\langle a,\, b \rangle )$, tedy množiny funkcí $\langle a,\, b \rangle \to \mathbb{R}$, které jsou i) riemannovsky integrovatelné, ii) newtonovsky integrovatelné a iii) spojité.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 17. 01. 2011 17:28

s-o-k-o-l
Reputace:   

↑ Olin:↑ Olin:

Takže jsem to blbě pochopil celý nakonec já.
Můžu poprosit, neznáte někdo nějakej link, kde je toto vysvětlený podrobně, ty vztahy ?

#4 18. 01. 2011 09:50 — Editoval Rumburak (26. 01. 2011 14:06)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ s-o-k-o-l:

Platí:

I.   $\mathcal{C}(\langle a,\, b \rangle ) \subset \mathcal{R}(\langle a,\, b \rangle )$ .
Funkce spojitá na uz. intervalu má něm Riemannův integrál, obrácená inkluse neplatí.  K tomu, aby omezená funkce definovaná na intervalu $\langle a,\, b \rangle$
měla na tomto intervalu Riemannův integrál, je nutné a stačí, aby množnina $M$ obsahující právě všechny takové body intervalu $\langle a,\, b \rangle$,
v nichž funkce f není spojitá,  měla Lebesgueovu míru 0.

II.  $\mathcal{C}(\langle a,\, b \rangle ) \subset \mathcal{N}(\langle a,\, b \rangle )$ .
Funkce spojitá na uz. intervalu má nq něm Newtonův  integrál, obrácená inkluse neplatí. Že funkce mající N-integrál nemusí být spojitá,
úzce souvisí s faktem, že existují funkce definované na intervalu a mající na něm vlastní derivaci, která ale není všude spojitá.

III. Mezi množinami $\mathcal{N}(\langle a,\, b \rangle )$, $\mathcal{R}(\langle a,\, b \rangle )$ není inkluse v žádném směru.

#5 22. 01. 2011 22:32

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ s-o-k-o-l: jaký je vztah mezi C^1(<a,b>) a C(<a,b>) bys měl vědět. ty ostatní pak triviálně vyplynou

#6 22. 01. 2011 22:46

s-o-k-o-l
Reputace:   

↑ Stýv:↑ Stýv:

už to vypadlo, dik

Zápatí