Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, nedavno sem se poflakoval na anglicky wikipedii, a narazil sem na neco co se menuje category theory. vypada to dulezite(bylo to jako jedno z hlavnich odvetvi matematiky), ale nejsem schopnej dostat se pres prvnich par radek. dokazal by mi nekdo vysvetlit o cem to je? ptam se spis jenom tak pro zajimavost, u maturity to po me asi chtit nebudou:)
Pvni veta z wikipedie to popisuje velmi presne.
In mathematics, category theory deals in an abstract way with mathematical structures and relationships between them.
Preklad:
Teorie kategorii se na abstraktni urovni zabyva matematickymi stukturami a vztahy mezi nimi.
Jde tedy o jakousi teorii s vysokou urovni abstrakce, to znamena, ze se zabyva matematickymi objekty, ktere nemaji primo vztah k realite (tedy neresi zadne konkretni problemy), ale jsou hodne dulezite jako zaklady samotne matematiky. Je to ale pokrocila vec, clovek by asi mel mit za sebu nejake vysokoskolske kurzy vyssi matematiky aby mohl tu teorii kategorii patricne ocenit a pochopit.
hmm, neznas nejaky tvrzeni nebo vysledek kterej by se dal pouzit na neco ve stredoskolsky matice? a ma to nejakou spojitost na to co se ucime ted na stredni? nedokazu si predstavit neco, co na to ma spojitost, a neda se pouzit v zadny realny uloze.
Jej, no ja jsem teorii kategorii nestudoval, cili zadne vysledky zde namohu prezentovat. Snad v tomto pomuze nekdo zkusenejsi. Ja si myslim, ze SS matika jde prilis po povrchu nez aby mohla tezit z nejakeho vysledku takove teorie. SS matika podle me nema zadnou primou souvislost s teorii kategorii. SS matika je hlavne o pocitani kadezto teorie kategorii je nauka o matematickych strukturch.
Taky už jsem na teorii kategorií narazil, ale shledal jsem, že na SŠ na to asi ještě úplně nemám, ale jednou bych se na to chtěl podívat.