Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ inter:
Zdravím, toto zadání se vážně požaduje řešit pomocí Cardano vzorců? Děkuji.
↑ inter: Když budu citovat literaturu...
Pro D<0 má kubická rovnice s reálnými koeficienty tři reálné kořeny. Tyto kořeny v reálném tvaru nelze pomocí Cardanových vzorců najít.
Dají se ale najít jiným způsobem... ale to zas není to Cardanovo řešení...
↑ inter: Zrovna tato rovnice se dá řešit tímto způsobem, který je relativně jednoduchý. Obecně se dá řešit goniometrickým řešením.

↑ inter:
Jen bych chtěl dodat, že ta operace vydělení polynomu výrazem (x-0) je vlastně vytknutí x (v tomto konkrétním případě).
A ještě bych chtěl vysvětlit svůj první příspěvek v tomto tématu. Nenarážel jsem ani tak na opomenutí vložení samotné rovnice. To se stane. Ale vadil mi Váš styl komunikace. Vy potřebujete pomoci a v podstatě žádáte cizí lidi, aby Vám věnovali zadarno svůj volný čas. V takovém případě bych očekával komukaci ve stylu:
Dobrý den, prosím o pomoc s tímto příkladem...
Takové štěkání rozkazů typu vyřešte rovnici opravdu nemám rád.
Tak to jen tak na vysvětlenou.
Ať se daří (i s goniometrickým řešením, na které se sám těším)
Pro
platí
, kde p a q jsou označení stejná jako byly použity v příspěvku výše.
Kořeny potom získáme takto:

Toto řešení jsem ale zatím ještě nepoužil, takže kdyžtak poradí někdo, kdo již má zkušenost...
↑ inter:
Když označíme x_1, x_2, x_3 kořeny té kubické rovnice, tak zápis
se dá nahradit tímto:
Když si ale všimneš, že
, tak dostáváš:
, což odpovídá 
A stačí už jen vyřešit kvadratickou rovnici, kterou bych pomocí Cardanových vzorců neřešil.

↑ inter:
Řešení pomocí vytknutí x a následném vyřešení obyčejné kvadratické rovnice je hodně jednoduché.
Pokud Vás učitel nutí použí Cardanovy vzorce, tak nevybral zrovna nejlepší zadání. Jak vysvětlit studentům, že mají použít dost komplikovanou metodu, když to jde tak jednoduše, že?
↑ inter: Kdyby už někdo trval na Cardanových vzorcích, tak bych pomocí nich určil, že řešením jsou 3 reálná čísla a některým z postupů výše bych je zjistil. Množinou kořenů je {0;1;6}.
Píše se tam řeš pomocí Cardanových vzorců, nikoliv urči kořeny rovnice pomocí Cardanových vzorců. V postupu, který jsem napsal o pár řádků výše skutečně použijeme Cardanovy vzorce (ale kořeny zjistíme jinak). To, že 0, 1 a 6 jsou čísla celá bych snad považoval za jasné. Takto jsme tedy postupovali přesně podle zadání :)