Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, potreboval bych poradit s timhle prikladem: automobil o hmotnosti 900kg se rozjizdi z klidu ses talim zrychlenim, pricemz za dobu 18s dosahne rychlosti 72hm/h. Jaky je jeho prumerny vykon pri rozjizdeni?
ja jsem to pocital takhle, ale je to spatne...
P=F.v
P=m.a.v =m.v/t.v =(m/t).v^2
↑ Asqwer:
Opět podobná chyba jako u té pružiny. Vztah
je
a) buďto okamžitý výkon (ale to ty nechceš)
nebo
b) průměrný výkon, ale pak musí být konstantní síla i konstantní rychlost (to ve tvém případě není - je to zrychlený pohyb)
Takže ho nemůžeš použít.
Zdarvím,potřebuji pomoct s okamžitým výkonem.
Příklad zní:
Konst.horizont. síla 50N působí na těleso ležící na hladké rovině. Těleso se dá do pohybu a za čas t1=5s urazí dráhu s1=84m.
Otázka,na kterou neumím odpovědět je: Určete okamžitý výkon na konci páté sekundy?
Normálně jsem použil P=W/t=F*v
Já se dostanu i k nějakému výsledku,ale vycházímí podle ofiko výsledků ne "okamžitá",ale "průměrná"!!Což je až další otázka...A věc se má tak,že kdybych to moje P vynásobil dvěma,tak mi to P podle ofiko výsledků vyjde!A já potřebuju vědět proč??A ajaký je teda ten vzorec pro okamžitý výkon.Děkuji!
↑ CryWolf:
Bývalo by prospělo založit na to nové téma.
Co do toho vzorce dosazuješ za v?