Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2011 21:14

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

Mechanická práce,energie,hybnost

Zdravím, prosím vás mohli by jste mi poradit s pár příkladama?

1. Gumový míček o hmotnosti 80g pustíme z výšky 130 cm. Po odrazu od podložky vystoupí míček do výšky 112 cm. Určete, o kolik se při nárazu na podložku zvýšila vnitřní energie míčku a podložky.

2. Střela o hmotnosti 20g zasáhla strom a pronikla do hloubky 10 cm, Jak velkou rychlostí se pohybovala před zásahem, je-li průměrná odporová síla dřeva stromu 4kN?

3. Chlapci tlačí bednu o hmotnosti 100 kg po vodorovné podlaze. Na bednu působí stálá třecí síla o velikosti 160N. Určete součinitel tření mezi bednou a podlahou, Jak velké je zrychlení bedny, působí-li na ni chlapci vodorovnou silou o velikosti 300N, Zakreslete a popište všechny působící síly a sílu výslednou.

Děkuji předem...

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 23. 01. 2011 21:18

Peta8
Fyzikář
Reputace:   24 
Web

Re: Mechanická práce,energie,hybnost

Ahoj,

zamyslel/a ses na těmi příklady? Jsou totiž velmi jednoduché. Máš nějaký nástin řešení, nebo si chceš nechat jen vypočítat domácí úkol?

#3 23. 01. 2011 21:40 — Editoval Nix.6 (23. 01. 2011 21:45)

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

Domácí úkol to vážně není, počítám plno příkladů na zkoušku a na tyhle jsem opravdu nemohl přijít. Zkouším se nad nimi zamyslet už dlouho dobu, ale nemůžu na to přijít... v prvním přikladě jsem chtěl použít vzorec na kynetickou energii, jenomže nevím jestli stačí jenom odečíst od sebe výšky a vynásobit to s hmotností, nebo nevím jak získat rychlost, když mám zadanou výšku.
Ve druhém příkladě nevím z jakého vzorce mám vycházet.
A třetí příklad jsem počítal nasledujícím způsobem: součinitel tření mi vyšel 16 ale podle mě je to blbost, zrychlení by podle mě mělo být a=F/m a nakreslil jsem to způsobem dvě postavy bednu která se pohybuje po podlaze a na ní ty dvě osoby tlačí, nevím jestli tento způsob stačí...

#4 23. 01. 2011 21:53

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Nix.6:
1. Proč kinetickou energii. Lepší (mnohem) je potenciální. A odčítáš energie, tj. kdybys to počítal s kinetickou, vypočítal bys první energii, pak druhou a teprve energie odečetl. Určitě nemůžeš odečítat rychlosti a pak násobit hmotností.

2. použiješ "kinetická energie = práce odporové síly"

3. 16 pro součinitel tření je skutečně blbost. Je to $\frac{160}{100g}$ za $g$ dosadíš hodnotu, kterou běžně používáte (pokud vím, někde počítají g=10 m/s^2, někde g=9,81 m/s^2)
Ano, $a=\frac Fm$, ale $F$ je celková síla, tj. ve tvém případě $300-160$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 23. 01. 2011 21:53

Peta8
Fyzikář
Reputace:   24 
Web

1. Analogický příklad je zde http://www.nabla.cz/soubory/fyzika/jak- … -micek.pdf ty však znáš výšku, tak spočítaš energii a zjistíš, kolik se přeměnilo mechanické energie na teplo.

2. Kinetická energie se rovná práci, kterou střela vykoná při pronikání do dřeva.
Tedy 1/2mv^2 = Fd (d je hloubka průniku)

3. Třecí síla se vypočíta F = fN
N je normálová (přítlačná síla), tou je v tomto případě tíhová síla (mg)
F = fmg => f = F/mg = 160/100 *10 = 0,16

Tíhová síla se vyruší se sílou podlahy. Pokud chlapci tlačí silou 300 N a třecí je 160 N, tak velikost výslednice je 140 N. A podle 2. NEwtonova pohybového zákona platí a = F_v/m = 140/100 m * s^-2 = 1,4 m * s^-2

Zakreslení sil je v následujícím dokumentu (druhý obrázek na první stránce). Vysvětlení též.
http://www.nabla.cz/soubory/fyzika/druh … -zakon.pdf

#6 23. 01. 2011 21:56

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

Děkuju moc za pomoc :)

Zápatí