Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám obecně problém s důkazy, jak správně formulovat a podobně, mohl by mi někdo mopoci dokázat tyto dvě tvrzení?
1) (dokázat sporem) G je strom, pak mezi každými dvěma vrcholy grafu G existuje právě jedna cesta
z definice stromu přímo plyne toto tvrzení... co mě napadlo jít na to s předpokladem, že tam existuje kružnice, v tom případě by existovalo více cest a to by byl spor s tím, že jde o strom neboť strom neobsahuje kružnici.... ale jak to spravně formulovat?
2) (vyvrátit spoprem) v grafu G neexistuje most, pak G má všechny vrcholy stupně sudého
je mi jasné, že mostem může být pouze stromová hrana (prohledávání do hloubky), ale vrchol stromové hrany může být klidně stupně 1 nebo napak i více než dvě. (Napadlo mě ještě využít principu sudosti)
prosím o radu, respektive spravnou formulaci těchto dvou problémů
Možno takto:
1. Nech G je strom. Z definície stromu vyplýva, že G je súvislý, preto medzi každými dvoma vrcholmi existuje aspoň jedna cesta. Treba dokázať, že práve jedna.
Za účelom sporu teda predpokladajme, že v grafe existuje dvojica vrcholov
, ktoré sú spojené aspoň dvoma rôznymi u-v-cestami. Označme tieto cesty
a
. Označme
vrchol na ceste
taký, že až do vrchola
sú cesty
a
zhodné (
teda leží aj na
), ale za vrcholom
obe cesty pokračujú rôznymi hranami - z predpokladu rôznosti ciest vyplýva, že takýto vrchol musí existovať. Označme
prvý vrchol na ceste
, ktorý je za
a súčasne leží aj na ceste
(t.j. prvý vrchol za
, kde sa cesty
a
opäť zídu). Takýto vrchol tiež musí existovať, keďže obe cesty končia v rovnakom vrchole. Úseky ciest
a
sú zrejme až na počiatočný a koncový vrchol vrcholovo disjunktné - ináč by sme dostali spor s voľbou
. Z toho vyplýva, že
(ak C je u-v-cesta, tak symbolom
označujem obrátenú cestu z v do u) je kružnica v G, čo je spor s predpokladom, že
je strom.
2. Pri takýchto úlohách stačí uviesť kontrapríklad. Stačí vziať napríklad
. Dokázať o tomto grafe, že nemá most je ľahké (napríklad sa dá ukázať, že každá hrana leží na kružnici, čo je s tým ekvivalentné; alebo to možno spraviť drevorubačským prejdením všetkých hrán, pričom o každej ukážeme, že nie je most). Rovnako je zrejmé, že každý vrchol je stupňa 3. To znamená, že uvedená implikácia nemusí nutne platiť.
↑ kosto:
2) v grafu G neexistuje most, pak G má všechny vrcholy stupně sudého.
Nechť existuje graf K, kde všechny jeho vrcholy budou stupně 3 (K4) a každý vrchol je spojen hranou s ostatními vrcholy. Mějme cestu Pvw, která je tvořena hranou e=(v,w), kde v a w jsou libovolné dva vrcholy grafu K4. Pokud odebereme hranu e, musí existovat jiná cesta Pvw, což je dáno vlastností, že každý vrchol je spojen se všemi ostatními hranou. Existuje tedy cesta Pvxw.
předpokládám, že ale nejde o zcela korektní důkaz, můžete mi prosím poradit, jak jej zformulovat správně?
↑ E@sy:
Podľa mňa je ten dôkaz dobrý. Ja by som to napísal asi nejako takto: uvažujme kompletný graf
(každý vrchol v ňom má nepárny stupeň). Chceme dokázať, že nemá most. Predpokladajme teda, že existuje dvojica vrcholov
tak, že hrana
je most. To znamená, že po odobratí hrany
sa nám graf rozpadne na dva komponenty súvislosti, pričom
leží v jednom,
v druhom. Ale
obsahuje štyri vrcholy, čo znamená, že existuje,vrchol
rôzny od
a
. Z kompletnosti grafu vyplýva, že v grafe existujú hrany
ako aj
. To znamená, že v grafe
máme cestu
, čo je spor s tým, že
a
ležia v rôznych komponentoch súvislosti.
Stránky: 1