Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém s příkladem na vztlak.Všechno sem se snažil odvodit,i sem se to pokusil představit,i mi vyšel objem,ale asi tak 1000krát větší...tzn.že někde v úvaze a mojí představě o ději,je chyba,kterou vlastním přičiněním neumím odstranit.Numerická to není.
Příklad:
Určete nejmenší objem borového dřeva,které má průměrnou hustotu 0,4g/cm3,potřebného ke zhotovení voru,jenž by na vodě unesl vůz hmotnosti 1200kg.Výsledek má být V=2m3 a mně to lítá kolem 2000m3!:))
Díky za postup...

↑ CryWolf:
Pro jistotu – převod
jsi provedl správně?
↑ CryWolf: tak třeba u hustoty 400kg/m^3 nám "zbývá" 600 do 1000 (hustota vody), 1200/600=2
↑ CryWolf:kdy bude to auto a "loď" plovat? pokud průměrná hustota (protože to není homogenní) bude rovna hustotě vody
ty můžeš každý dm^3 borovice zatížit 0,6 kg aby ještě ploval je to tak ok? no a máš těch kilogramů 1200, tak kolik dm^3 borovice bude potřeba? 1200/0,6=2000 dm^3 borovice, to je výsledek, napiš, zda jsi to trochu pochopil

↑ CryWolf:
Vyšetřujme mezní případ, kdy je všechno dřevo ponořeno.
V – objem dřeva
– hustota dřeva
g – gravitační zrychlení
m – váha nákladu
– hustota vody
Gravitační síla působící na dřevo: 
Gravitační síla působící na náklad: 
Vztlaková síla působící na dřevo: 
Síly jsou v rovnováze:
Z toho vyjádřím V:
.
Edit: Prosím, pochlub se, kde jsi udělal chybu, velmi by mě to zajímalo.
↑ BrozekP: čímž jste chtěl naznačit, zda vůbec tazatel měl snahu tuto úlohu počítat, že? :)
↑ BrozekP:
Jak jinak než,že sem uvažoval blbě...
Taxe pobavte!
Řekl sem si že Fvztl.=Ftělesa
Dále:
Ró dřeva*g(Vdřeva + m auta)=g(m auta + Ró dřeva* V dřeva)
Celý..:))

↑ mikl3:
To ne, CryWolf píše, že mu vyšlo 2000, tak bych mu věřil, že to počítal. Jen by mě opravdu zajímalo, kde se tam ta tisícovka vezme, když převod jednotek je správný :-).
Myslím, že už jsme si zde tykali, doufám, že v tom můžeme pokračovat :-).

↑ CryWolf:
Tak pravou stranu máš vlastně dobře. Ale chápu, že když sčítáš hmotnost s objemem, tak můžou vznikat zvláštnosti. :-)
↑ BrozekP:
No,já pak tu hmotnost dal pryč a místo toho dal tu sílu co působí na auto.Podle toho,jak jste to rozepsal,jsem si to nakreslil a kouká to tam!!Jenže když si kreslím já,tak to ztoho nekouká...:(