Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ milkais:
Sú to všetko "vzorce"
A^3 - B^3 a A^2 - B^2, kde A, B sú tie zátvorky. S čím je problém?
↑ mikl3:
nezlob se na mě, 1) je podle mě 2*r^3 + 6*r*x^2 +12*r*x*y + 6*r*y^2 což po zjednodušení dává můj výsledek. Případně dokaž =). PS mohu se sice mýlit, ale co na to tak koukám, nevidím v tom chybu..je-li příklad myšlen takto (x+y+r)^3 - (x+y-r)^3 ;)
↑ Arty: 1) 2 *r^3 + 6*r*(x+y)^2
tohle je součet, nikoliv součin, to jsem myslel, fakticky to je správně, máme to upravit na součin, né součet (byť součinů), co třeba vytknout 2r?
↑ Arty:
Arty, 2x + 2y je súčet, ale 2(x+y) je súčin. Úloha bola rozložiť na súčin. Nejde o krajší alebo nekrajší.
↑ Dana1:
to by to měl také do zadání napsat... nejsem vševědoucí, ono už jen vytknout z té mé úpravy je naprosto triviální, člověk co se na to koukne, tak to musí hned vidět.... Pro příště je také nutné i lépe formulovat zadání a ne jen napsat co s tím.
↑ milkais: trojčleny roznásob podle vzorce na 2 to co pude sečit a potom vhodně vytkni
↑ milkais:
B) využij vzorec (a+b)^2
C)pokud neznáš vzorec (a+b)^4 a neumíš si ho odvodit, mohl bys tedy zkusit (x+y)^2 * (x+y)^2 ... oba dvojčleny umocni na 2, potom je roznásob odečteč x^4 a využiješ vytýkání
↑ milkais:
A^2 - B^2 = (A - B)(A + B)
[(x2 - 2x +3) - (x2 - 2x -3 )] * [(x2 - 2x +3) + (x2 - 2x -3 )]
(x+y)4 - x4 = [ (x+y)2 - x2 ] * [ (x+y)2 + x2 ]
↑ milkais:
Možno Ti to vyšlo, ale treba to nejako upraviť...
[(x2 - 2x +3) - (x2 - 2x -3 )] * [(x2 - 2x +3) + (x2 - 2x -3 )] =
[x2 - 2x +3 - x2 + 2x +3 ] * [x2 - 2x +3+ x2 - 2x -3] =
[ +3 +3 ] * [x2 - 2x + x2 - 2x ] =
6* [2x2 - 4x ] =
6* 2x*(x-2) = 12x(x-2)
Dana1 napsal(a):
↑ milkais:
A^3 - B^3 = (A - B) * (A^2 + AB + B^2)
člen a je
a člen b je
takže podle vzorce
budeme postupovat
sečíst odečíst...
↑ milkais:
(x+y+r)3 - (x+y-r)3
Miesto A a B dáš do vzorca, ktorý som napísala tie zátvorky z príkladu.
((x+y)+r)2 + ((x+y)-r)*((x+y)+r) + ((x+y)-r)2 ... uprav 1. zátvorku podľa vzorca, uprav súčin podľa vzorca, umocni podľa vzorca, pritom zátvorku s x+y neroznásobuj, všeličo Ti vypadne