Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mam docely problémy s těmito příklady:
1. tam jsem aspon z rovnic asymptot a/b x si určil že 2/1 = a/b a to jsem se pokoušel dosadit do rovnice hyperboly ale asi nějak nešikovně, pro tu kterou si myslím mi to nevycházelo,...
2. tak nějak jsem přišel na to že excentricita a delka tětivy budou docela stejné dle výsledku ale nenapadl mě žádný postup
3.hádám že to bude něco se směrovým a normálovým vektorem ale s tim neumim operovat
6. rovnici y= si vypočítám jen potřebuji vedět jak určím D(f) a H(f)... co dál
11. tam jsem u toho že směrový vektor je (1,1) a z toho lze nějakou záměnou znamínek určit normálový, dál opět nevím jak postupovat
Díky všem za jakoukoliv radu...
↑ Baldy:
zkusim tu 6
ze zadani vyjadrime y :
2xy - 4x +3y = 0
y(2x+3)=4x
y= 4x/(2x+3) vypada to jako linearne lomena funkce - grafem bude hyperbola.
definicni obor - jmenovatel zlomku nesmi byt 0, tedy vsechna R bez -3/2
upravim na tvar y= (4x+6-6)/(2x+3)=
6
y = 2 - ------ (pujde to nakreslit?)
2x+3
Ja mam tu 11-tku:
Mas tam zadanu rovnicu priamky a jej normalovy vektor: n_q=(1;-1). Vektor nan kolmy je n=(1;1). To dosadis do rovnice dotycnice ax+by+c=0 a dostanes: x+y+c=0. Vyjadris z toho y=-x-c. Toto dosadis do hyperboly a dostanes:
. Teraz vypocitas diskriminant ktory musi byt rovny nule, kedze ide o dotycnice, ktore maju jedniny spolocny bod s hyperbolou.
.
Potom uz len to c dosadis: