Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2008 17:26

noxondra
Zelenáč
Reputace:   

vlastní čísla a vlastní vektory matice

Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem zaseknu se u určování vlastního čísla viz. dole :

Najděte vlastní čísla a vlastní vektory matice

1  -1  1
A = -1  1  1
      -1 -1  3

Jaký tvar bude mít matice v bázi tvořené vlastními vektory matice A ?

Spočítám matici výjde mi http://www.sitmo.com/gg/latex/latex2png.2.php?z=100&eq=%5Clambda%5E3%20%2B%202%5Clambda%20-%206%5Clambda%20%2B%204

Pomocí Hornerova schématu dojdu k http://www.sitmo.com/gg/latex/latex2png.2.php?z=100&eq=-%20%5Clambda%5E2%20%2B%202%5Clambda%20-%204

A ted nevím jak mám z toho dostat vlastní čísla, tak kdyby mi někdo řekl jak na to byl bych moc vděčný.
Díky

#2 12. 05. 2008 20:09

xificurC
Reputace:   

Re: vlastní čísla a vlastní vektory matice

Nechapem otazke, prve cislo, pomocou ktoreho si upravil prvy tvar na kvadraticky, ktory si dosadil do Hornerovej schemy, to je prva vlastna hodnota a korene tej kvadratickej rovnice budu zase zvysnymi dvoma vlastnymi hodnotami.

#3 12. 05. 2008 22:05

noxondra
Zelenáč
Reputace:   

Bohužel já zas nechápu co jsi mi napsal ty :(  vypadá to že jsem úplně vypatlaný. Kdyby mi to někdo vysvětlil po lopatě.

#4 12. 05. 2008 22:10

robert.marik
Einstein
Reputace:   

No jestli je sparvne ten charakteristicky polynom tretiho stupne, tak staci hio polozit roven nule a urcit koreny. Jeden koren jste nasel pomoci Hornerova schematu, tak zbyva najit dalsi dva, treb adal pomoci Hornerova schematu

#5 12. 05. 2008 22:57

xificurC
Reputace:   

Dobre, komplexna odpoved:

Pre danu bilinearnu formu (presnejsie Tvoju maticu) hladas tzv. charakteristicky polynom, ktory vyjadrujes pomocou determinantu $|A^{\tiny{T}}-\lambda \cdot I|$, ktory konkretne vyzera nasledovne: $\begin{vmatrix} 1-\lambda & -1 & -1 \nl -1 & 1-\lambda & -1 \nl 1 & 1 & 3-\lambda \end{vmatrix}$. Vyjde Ti polynom tretieho stupna. Tento, ked polozis rovny nule, dostanes dane vlastne hodnoty. Mne vyslo nieco taketo: $(1-\lambda)\cdot (\lambda^2-2\lambda +4)=0$. Prva vlastna hodnota je jasna z prvej zatvorky, teda $\lambda_1=1$. Druhe dve plynu z druhej zatvorky, ktora ma vsak len komplexne riesenia. Ak teda pracujete aj na obore komplexnych cisel, vysledky su nasledovne: $\lambda_2=1+i\sqrt{3}$ a $\lambda_3=1-i\sqrt{3}$. Ak niecomu nebudes chapat, pripadne budes potrebovat vysvetlenie krokov, ci vyhladanie vlastnych vektorov, znovu sa ozvi, ja, alebo niekto iny Ti odpovie ;)

#6 13. 05. 2008 15:17

noxondra
Zelenáč
Reputace:   

Díky konečně jsem to pochopil.

Zápatí