Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2011 19:17

motycka.majk
Zelenáč
Reputace:   

Průměr a vyhledání nejbližší hodnoty v posloupnosti čísel. (pascal)

Zdravím a prosím zároveň o pomoc. Jsem si jist, že si s mým úkolem hravě poradíte, já s ním však jako programátor-začátečník nemohu hnout.
Zadání: Je dána posloupnost kladných čísel ukončená nulou (víme, že čísel je méně než 500). Vypočtěte jejich aritmetický průměr a najděte dvě čísla, která se nejvíce blíží tomuto průměru a jejich pořadová čísla.

#2 26. 01. 2011 20:15 — Editoval TomDlask (26. 01. 2011 20:17)

Dioxid
Reputace:   13 

Re: Průměr a vyhledání nejbližší hodnoty v posloupnosti čísel. (pascal)

Zdravím, umíš již pole?
Jestliže ano, tak začni tím, že si všechna čísla uložiš do pole při vkládání. Poté je sečteš a vydělíš počtem kolik jich je - tak dostaneš aritmetický průměr.
Teď budeme zkoušet nalézt to nejbližší číslo + jeho pořadové číslo, a to takto:
Procházíme všechna čísla a hledáme co nejmenší hodnotu abs((aktuální_číslo)-(průměr)) - na začátku to bude abs((první_číslo)-(průměr)). Když v průběhu narazíš na menší, tak tu hodnotu "aktualizuješ" na tu nižší - při přepisu aktualizuješ i to pořadové číslo.
Obdobně to tak uděláš i pro to druhé.

Časem ještě vymyslím, jak lze nalézt ty nejbližší hodnoty bez pole.

Jsem omylný, proto ne vše, co jsem napsal, je zaručeně správně.
468

#3 26. 01. 2011 20:49

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

↑ TomDlask: No to by ma zaujímalo. Lebo počas načítania ich hľadať určite nemôžes (nevieš predsa čo príde) hľadať. A keď si ich nezapamätáš, tak sa predsa "stratia" ...

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#4 26. 01. 2011 20:57

Dioxid
Reputace:   13 

↑ pizet: Ano, vypočítat průměr bez pole jde celkem pohodlně, ale ta druhá část by už nešla.

Jsem omylný, proto ne vše, co jsem napsal, je zaručeně správně.
468

#5 02. 02. 2011 18:13 — Editoval motycka.majk (02. 02. 2011 18:30)

motycka.majk
Zelenáč
Reputace:   

↑ TomDlask:Ano, moc děkuji, snad to sestavím. :) Akorát ještě otázka - jak skloubím to načítání do pole a ukončení nulou?

Zápatí