Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Dana1:
toto som uz pozerala a nepomohlo,by som potrebovala neaky vyrieseny priklad a natom by som to pochopila....viem ako sa urcuje nulovy prvok,komutativnost ale neviem ako inverzny a asociativnost:(...pozrela som to co si mi poradila ale to su permutacie::(
↑ frenkiss:
Tá Tvoja druhá tabuľka tak vyzerá, či nie?
Asociatívnosť:
(a*b)*c urobíš
a* (b*c) urobíš
ak sa rovnajú, operácia môže byť asociatívna, ak nie, tak nie je
↑ frenkiss:
Inverzný je taký, že po "vynásobení" s daným dá výsledok neutrálny prvok. Proste sa pozrieš, či v každom riadku je jednotka a či platí "oboma smermi, teda napr. keď 2*6 = 1 aj 6*2 = 1.
↑ frenkiss:
Neutrálny prvok rozoznáš tak, že v jeho riadku aj v jeho stĺpci vidíš záhlavie vo svojom poradí, tu je to v oboch tabuľkách prvok 1, ale nemusí to byť iba 1. riadok alebo 1. stĺpec - podstatné je to kopírovanie poradia prvkov v záhlaví.
Neutrálny prvok nemení ten počiatočný prvok - pre operáciu + je neutrálny prvok 0, pre operáciu * (krát) je neutrálny prvok 1, lebo
a + 0 = 0 + a = a
a * 1 = 1 * a = a
↑ frenkiss:
3 by bola neutralny, keby platilo 3*1 = 1, 3*2 =2, 3*3 = 3, 3*4 = 4, atď , pre všetky prvky a aj obrátene, teda 1*3 =1, 2*3 =2, atď. Vtedy by 3 bola neutrálny prvok.
V tabuľke ho rozoznáš podľa toho, čo som písala vyššie.