Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau, našel jsem jeden ukázkový příklad na práci, ale nějak si to neumím dát do hromady.
Jakou práci musíme vykonat abychom posunuli těleso o hmotnosti m = 20kg po dráze s = 6m vzhůru po nakloněné rovině jejíž stoupání je 30° a koeficient smykového tření = 0.1?
[A = cca 600J]
Nedochází mi na co při takovém případě mám myslet a jaké vzorce použít. Díky.
Zdravim,
v tom koeficiente trenia Ti chyba este jedna nula. Inak - poznas roklad sil na naklonenej rovine? Urcime si, aku minimalu silu musime vyvinut, ak chceme teleso pohnut hore (musime prekonat sily posobiace po naklonenej rovine smerom nadol) a z toho nasledne vypocitame pracu (
)
Pak bych měl ještě jeden takový příklad který vypadá zatraceně jednoduše, ale vůbec se nemohu dobrat k výsledku.
Auto jede do velmi írného kopce stálou rychlostí 5m/s. Tu část skutečného výkonu P motoru auta, která se využije na udržování vozidla v pohybu označme P1. Jede-li auto při stejném hodnotě P1 z kopce dolů, nabude rychlosti V2 = 20m/s. Jaké rychlosti nabude pokud pojede po rovině?
Má to vyjít 8... Logicky jsem se to snažil uhádnout na 7.5, ale čísla jsou hezká, takže není potřeba zaokrouhlovat. Nevím proč to tak vyšlo :(
↑ Ebola:
k příspěvku 14:02: Ten obrázek je jen ilustrační abys věděl jak rozložit síly. Na tom obrázku jede těleso dolů, zatímco ty ho máš táhnout nahoru. Tím se mění směr síly
, která označuje sílu tření. Takže musíš počítat
a 
↑ Ebola:
k příspěvku 15:03
složku tíhové síly označím
, odporovou slu označím
.
při jízdě nahoru platí 
při jízdě dolů platí 
při jízdě po rovině platí 
dostaneš soustavu
ze které vypočítáš
.
↑ zdenek1:
v tom
patří to fko k té alfě nebo za výraz?
a z výrazu
je N rovno jaké síle? podle obrázku jsem to pochopil že
Bral že zápis odpovídá výrazu ...sin... plus výrazu f, takže jsem počítal ....
, 
...
...
ovšem to se od výsledku 600N docela liší :(