Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2011 11:51 — Editoval Dayman (27. 01. 2011 09:38)

Dayman
Reputace:   

Rozklad polynomů

Ahoj, mam tu dalsi polynom s kterym potrebuji poradit a neco potvrdit.

Zadání:
Cislo 1+i je aspon dvojnasobnym korenem polynomu
x^7-7x^6+21x^5-31x^4+16x^3+20x^2-36x+20

Najdete rozklad tohoto polynomu na soucin ireducibilnich polynomu v R.

Reseni:
http://img713.imageshack.us/img713/7007/1189.jpg

Muj dotaz:
Chapu to dobre ze ani pres hornera cely polynom na koren 1+i pocitat nemusim a jen podle nejaky definice (kterou neznam :D ), predem vim, ze kdyz to ma koren 1+i tak zaroven i 1-i. Po te co si to takle reknu rozepisu koreny (x-1+i)(x-1-i) [1.] ktere pozdeji roznasobi a vysledny polynom podeli s puvodnim polynomem v zadani? nebo s jakym polynomem mysli? [2.]

Poddotaz:
[1.]: proc ale neresim jejich nasobnost, prece takle predem nemuzu vedet kolika je to nasobny koren, ja to pocital pres hornera a vysli mi koreny (x-1+i)^2 * (x-1-i)^2 * (x+1) * (x^2 - 4x - 5) coz je mi nakonec nejspis cely k nicemu, ale aspon jsem zjistil nasobnost, tady ji neresi..aspon ne ted...
[2.]: pri vydeleni polynomu v zadani s (x^2-2x+2) mi nevyjde (x^3-3x^2+x+5), ale x^5-5 x^4+9 x^3-3 x^2-8 x+10 coz je nasobek (x^2-2x+2) a (x^3-3x^2+x+5).
jak vidite, tezce jsem se v tom ted zamotal, takze potrebuji opravdu poradit, nechci ztracet cas na blbych polynomech kdyz pred sebou mam jeste celou linearni algebru :( ...diky

• (téma jako vyřešené označil(a) Tychi)

#2 26. 01. 2011 12:05 — Editoval gladiator01 (26. 01. 2011 12:06)

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

Re: Rozklad polynomů

Projdi si v tomto odkazu soubor polynomy.pdf

Je tam i ta věta o komplexních kořenech.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#3 27. 01. 2011 09:34

Dayman
Reputace:   

gladiator01 napsal(a):

Projdi si v tomto odkazu soubor polynomy.pdf

Je tam i ta věta o komplexních kořenech.

diky, ty skripta mi opravdu pomohli, ale bohuzel ne s timto prikladem ale s jinym :D ...nenasel jsem v techto skriptech nic co by mi pomohlo s timto prikladem, muzete mi s tim prosim nekdo pomoct...diky

#4 27. 01. 2011 10:15

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

ze zadání víš, že minimálně dvojnásobným kořenem to je, také víš, že minimálně dvojnásobným kořenem je i číslo komplexně sdružené.
Co tě nejspíš mate je ten podivný zápis řešení. Samozřejmě, že to polynomem dělí dvakrát. Kdyby to dělili jen jednou využili by pouze faktu, že 1+i a 1-i jsou jednoduchým kořenem. Když ale ví, že jsou minimálně dvojnásobným, tak to mohou(a taky to dělají, i když to nepíšou) vydělit dvakrát.

Vesmír má čas.

#5 27. 01. 2011 11:26

Dayman
Reputace:   

Tychi napsal(a):

ze zadání víš, že minimálně dvojnásobným kořenem to je, také víš, že minimálně dvojnásobným kořenem je i číslo komplexně sdružené.
Co tě nejspíš mate je ten podivný zápis řešení. Samozřejmě, že to polynomem dělí dvakrát. Kdyby to dělili jen jednou využili by pouze faktu, že 1+i a 1-i jsou jednoduchým kořenem. Když ale ví, že jsou minimálně dvojnásobným, tak to mohou(a taky to dělají, i když to nepíšou) vydělit dvakrát.

diky moc, presne takhle jsem to potreboval vysvetlit, diky :)

Zápatí