Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potreboval bych poradit s timto prikladem:
Najděte rozklad na kořenové činitele následujících polynomů:
a) x^4+1
b) x^3+8
c) x^6-8
a tady je strucne reseni ktere mi opravdu nemohlo:
potreboval bych nejak dobre rozepsat postup rozkladu, jelikoz muj nejvetsi problem je tento vyraz spravne rozlozit abych vubec mohl dal pokracovat...doufam ze mi nekdo pomuzete :), dekuji
ja se omlouvam, semnou je to slozity, ale mohli by jste mi treba to samotny alfa vyjadri ve vzorci, abych ho mechanicky pouzival...takle ty vzorce kolem me jen matou, potrebuji jak na to...proste co davat za alfa a za jakych podminek.diky
↑ Dayman:
U takovýchto rovnic (tzn.binomických, s reálnými koeficienty) je určení absolutní hodnoty a úhlu velice jednoduché.
Např. pro x^3+8=0
rovnici si přepíšeš
x^3=-8
takže absolutní hodnota je abs(-8)=8, a protože -8 je na reálné ose vlevo od počátku, tak alfa=180 st =pi.
Pokud máš rovnici např.
x^3-8=0 a tedy x^3=8 pak abs(8)=8, alfa=0 st=0.
Honzc napsal(a):
↑ Dayman:
U takovýchto rovnic (tzn.binomických, s reálnými koeficienty) je určení absolutní hodnoty a úhlu velice jednoduché.
Např. pro x^3+8=0
rovnici si přepíšeš
x^3=-8
takže absolutní hodnota je abs(-8)=8, a protože -8 je na reálné ose vlevo od počátku, tak alfa=180 st =pi.
Pokud máš rovnici např.
x^3-8=0 a tedy x^3=8 pak abs(8)=8, alfa=0 st=0.
konecne :D ... diky moc :)
Stránky: 1