Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 01. 2011 15:22

barth
Reputace:   

"Integrace"

Zdravím, mám takový problém,k terý je spíš ve mě.

Derivovat mi nedělá absolutně žádná problémy ale dostanu fci sqrt(2-x) a abych z toho zjistil integrál který když zderivuji tak mi vyjde toto, tak to nikdy nedám. Chtěl bych se zeptat jestli nevíte nějakou radu,web, dokument či něco jiného jak co nejrychleji přijít na integrál.
Toto mi to vypočte a rozumím tomu ale sám od sebe to nedám.

Code:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=sqrt%282-x%29+integrate

Integrovat jako slovo myslím, že se nepoužívá jako oficiální ale myslím, že rozumíte mému problém. Díky. JB.

#2 27. 01. 2011 15:26

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: "Integrace"

↑ barth:

Řekl bych, že slovo „integrovat“ se používá celkem běžně a nijak neoficiální mi nepřipadá :-)

U integrování to chce jistou zkušenost, není to obecně tak jednoduché jako derivování. V tomto případě např. použiješ poznatek, že při integraci složené funkce, kde vnitřní funkce je lineární a vnější umím integrovat, substituuji vnitřní funkci.

#3 27. 01. 2011 15:32

barth
Reputace:   

no někdy mi řikal že se to oficiálně nepoužívá...no snažím se trénovat no příklady si vymýšlím a tak ale je to na nic :-)

#4 27. 01. 2011 20:06

jolly
Reputace:   

Na integrály tiež existujú vzorce (tak ako na derivácie), napr. http://math.feld.cvut.cz/sedlacko/vz2u.pdf a rôzne postupy ako sa prepracovať k tomu, aby sa tieto vzorce dali použiť, vyhľadaj si napr. čo je substitúcia, per partes, parciálne zlomky.

Zápatí