Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 01. 2011 23:35

Prochycz
Reputace:   

Matice přechodu

Dobrý den,
mám zadání: Ve vektorovém prostoru dimenze 2 uvažujeme tři báze s maticemi přechodu.
K tomu mám zadaný dva přechody
z A do B
z B do C
Zajímalo by mě, jak udělat zbylé 4 přechody:
z A do C
z B do A
z C do A
z C do B

Kamárád mi řekl, že z B do A udělám akorát inverzní k přechodu z A do B a u z C do B to samé. Takže to bych měl 2 báze, ale nevim jak na to? Může mi někdo prosím poradit?
Děkuji za rady

#2 28. 01. 2011 14:08 — Editoval FailED (30. 01. 2011 10:17)

FailED
Reputace:   42 

Re: Matice přechodu

↑ Prochycz:

Ahoj, nevím jaké značení používáte, budu značit $[x]_{\small{B}}$ vektor souřadnic vektoru x vzhledem k bázi B, $\,_{\small{B_2}}[\text{id}]_{\small{B_1}}$ matici přechodu vzhledem k bázím $B_1, B_2$ (převede souřadnice vektoru v bázi $B_1$ na souřadnice v bázi $B_2$).

Potom, jak určitě víš, $\,_{\small{B_2}}[\text{id}]_{\small{B_1}}\cdot [x]_{\small{B_1}}=[x]_{\small{B_2}}$.

$[x]_{\small{B_3}}=\,_{\small{B_3}}[f]_{\small{B_2}}\cdot \([x]_{\small{B_2}}\)=\,_{\small{B_3}}[\text{id}]_{\small{B_2}}\cdot\(\,_{\small{B_2}}[\text{id}]_{\small{B_1}}\cdot [x]_{\small{B_1}}\)=\(\,_{\small{B_3}}[\text{id}]_{\small{B_2}}\cdot\,_{\small{B_2}}[\text{id}]_{\small{B_1}}\)\cdot [x]_{\small{B_1}}=\,_{\small{B_3}}[\text{id}]_{\small{B_1}}\cdot [x]_{\small{B_1}}$ tedy $\,_{\small{B_3}}[\text{id}]_{\small{B_1}}=\,_{\small{B_3}}[\text{id}]_{\small{B_2}}\cdot\,_{\small{B_2}}[\text{id}]_{\small{B_1}}$

Podobně

A z jednoznačnosti matice přechodu (obecně matice izomorfismu) $\,_{\small{B_2}}[\text{id}]_{\small{B_1}}^{-1}=\,_{\small{B_1}}[\text{id}]_{\small{B_2}}$.

Zápatí