Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim
Je zadano vektorove pole [(x-y)/(x^2+y^2);(x+y)/(x^2+y^2)]; A[0;1] a B[1;1] a zaukol je overit potencial pole spocitat ho a pak vypocitat integral od A do B. Pole mi vyslo potencialni a potencial mi vysel 1/2ln(x^2+y^2)-arctan(x/y)+K (snad spravne.. po zderivovani podle ypsilon mi vyslo ze C1´(y)=0). Poradil by mi nekdo jaky integral mam pocitat?
Jestliže vektorové pole
,
, má v oblasti G potenciál
(tj.
),
potom hodnota integrálu
při pevně zvolených bodech A, B z oblasti G nezávisí na bližší volbě křivky
a je rovna
.
O křivce
samozřejmě předpokládáme, že začíná v bodě A a končí v bodě B a že jsou též naplněny předpoklady, které
požaduje definice křivkového integrálu.
↑ Freezer:
Nejedná se o "integral od A do B z vysledneho potecialu" , ale o vzorec
,
který říká, že křivkový integrál vlevo umíme vyjádřit pouze pomocí potenciálu, aniž bychom se museli starat o tvar křivky .
Speciálním případem je vzorec
z integrálního počtu funkcí jedné proměnné. Zde F je primitivní funkce k f a hodnota integrálu vlevo při tom nezávisí na tom,
zda a kterou substituci případně použijeme k jeho výpočtu (zda pomocí zvolené substituce integrál spočítat UMÍME, to je ovšem
druhá věc). Potenciál je v podstatě jakýmsi zobecněním primitivní funkce.
Takze teda vysledek toho integralu je roven potencialu v A - potencial v B.. pokud jsem to opet spatne pochopil tak mi prosim napis jenom co s tim mam provest ta teoreticka cast me zas tak nezajima :D hlavne to musim dopocitat
↑ Freezer:
Ten rozdíl potenciálů jsem ale napsal jako
a ne obráceně.
Smyslem výuky matematiky je naučit studenta něco z matematiky, což je především ta "teoretická část". Dosazování do vzorce sem také patří,
ale to je látka ZŠ, tuto část úlohy jistě zvládneš sám :D.
Jo omlouvam se spatne jsem to napsal takze B-A(jak rikavala nase matikarka na stredni:"rikam A vidim B pisu C a vyjde D ") :).. ohledne ty teorie.. no muj nazor navec je ze dulezitejsi je umet to praticky vypocitat ale tak to je vcelku jedno :) dik za vysvetleni problemu
PS.: muzes mi kdyztak sdelit kde si tu definici nasel?
↑ Freezer:
Když pochopíš tu teoretickou část, pak už snadno příjdeš na to, jak to spočítat. Někdo chápe matematiku jako souhrn návodů v "kuchařce" :
"kopni na to sinus, umocni to na druhou a hoď na to integrál" .
Matematika je o tom umět u některých úloh sám pochopit, co mám udělat, aniž bych se musel dívat to nějakých takových návodů.
↑ Freezer:
Ještě k té otázce v PS, kterou jsem předtím možná přehlédl. Nenapadá mne, kterou definici máš na mysli. Ten vzorec, který jsem uvedl,
není definice, ale věta (která se dokazuje - na rozdíl od definic).
Seznámil jsem se s ní při studiu matematiky, nejspíše na nějaké přednášce, už nevím.
Stránky: 1