Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj... mam:
Hodime 10x kostkou s jakou pravdepodobnosti mezi prvnimi peti nepadne zadna sestka a mezi 6 a 10 padnou prave 3?
udelal sem si bernuliho schematko
C - cti jako NAD
rozdelim si to po 5ti hodech a vysledky vynasobim
dosadim:
a vyjde mi 5/46656
a uz to se mi zda nejaky divny tak uz dal psat nebudu...
poradi pls nekdo?
zeptam se jinak...
kdyz delam treba pravdepodobnost kde chci treba 1 neceho z 10 neceho...
to mam (komb.cislo)*(pravdepodobnost)^1 * (1-pravdepodobnost)^9
mno a to na 9 uz byva strasny sileny cislo... takze uz asi to je blbe...
co delam blbe?
↑ liquid:
Zdravim:-)
Ja se pokusim, ale je to takova parketa, na kterou sice vstupuji velmi rada, ale nejsem si jista, zda neuklouznu :-)
pravdepodobnost, ze padne 6 je 1/6 (1 priznivy vysledek k 6 vsem moznym),
pravdepodobnost, ze nepadne je 1 - "padne" = 5/6 to mas vypoctene dobre.
Ted uz mame spocteny pravdepodobnosti a budeme davat za sebou jevy - "prvni nepadne" a zaroven "druhy nepadne" a zaroven ..... tedy dochazime k vysledku, ze pravdepodobnosti budeme nasobit a je to (5/6)^5
To je prvni cast pokusu.
Druha cast - pravdepodobnost, ze padne 6 v jednom pokusu je 1/6, my ale potrebujeme, aby padla prave ve 3 z 5 - sestavime kombinacni cislo C(3 z 5) - to je pocet moznych trojic pokusu z peti.
Pravdepodobnost, ze trojice pokusu je s "priznivym vysledkem" je (1/6)^3. A pocet techto trojic je to, co jsme vzpocitali v predchozim kroku.
Nasobime C(3 z 5)*(1/6)^3 (5/6)^2
Editace: na doporuceni kolegy doplnuji do vzorce jeste nezdarile pokusy, ale uprimne se priznavam, ze neumim zduvodnit, proc to tam ma byt. Asi tak: "rikaji to liquid a pani Jindra, verim jim (radej, nebot jejich vic :-)"
Vysledek pravdepodobnosti z 1. casti pokusu a z 2. casti pokusu se nasobi, jelikoz opet potrebujeme "a zaroven"
(5/6)^5 * C(3 z 5)*(1/6)^3 (5/6)^2
Myslis, ze je to OK? - uz vim, ze mysli, ze to je OK :-)
Te druhe otazce prilis nerozumim, treba se najde nekdo schpnejsi.
bernulliho schema... to je vysvetleni... to je ten vzorec do ktereho dosazuju
http://math.feld.cvut.cz/prucha/ubmip/u4.pdf
hned prvni stranka dole :)
↑ liquid:
:-) No to je prave smesne, ten vzorec umim a jak dobre :-) , ale kdyz ho mam pouzit, tak to tam proste nevidim. S kombinatorikou a pravdepodobnosti to mam tak, ze ja je mam moc rada, ale z jejich strany to je trochu chladne. Treba u analyticke geometrii to mi vubec nevadi, ze se nerozumime, ale u techto dvou ano, tak statecne pocitam priklady a v podstate je to takovy cil, co jsem si stanovila uz delsi dobu :-) - uz jsem to tady na foru rozebirala.
↑ Alesak: ↑ liquid:
Skolu mate zvolenou velmi dobre. Vezmou vas tam bez prijimacek? Doufam, ze jo, kdyz maturujete z matematiky?
↑ liquid:
ja sem puvodne myslel ze to bylo uááááá jako tarzan;)
na maturitu du az za 14 dni, prespristi ctvrtek. to bude dobrej provar. krome cvut jsem si dal prihlasku na jednu univerzitu v anglii, a tam chtej dvojku z matiky u maturity(mam z toho docela strach). tak snad se potkame na cvut. doufam ze ty prijimacky das.
↑ jelena:
uplne te chapu, ze se nejak nemuzes sblizit s kombinatorikou. to sami mam s maticema, taky bych je rad pochopil, ale oni nechcou. (to mi pripomina jeden vtip, jak jeden chlapek porovnava svuj tip s tim, co bylo vylosovano v sazce, a kdyz zjisti ze se ani jednou netrefil, rika "zase nauhadli moje cisla, moulove")
Stránky: 1