Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 05. 2008 16:39 — Editoval O.o (14. 05. 2008 16:51)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Funkce - logaritmická

Ahoj,
potřeboval bych od někoho prosím nutně pomoci. Nějak nemohu hnout s jedním (určitě jednoduchým příkladem). Byl bych vděčný, kdyby mi mohl někdo pomoci.

Př:
Určete definiční obor dané funkce a zda je funkce lichá, sudá nebo periodická:

f(x) = log(cos x) + log(sin x)

K tomu definičnímu oboru mne napadlo, že bych řešil výrazy logaritmů jako větší než nula.
$cos x > 0 \wedge sin x > 0$
(I, IV)                  (I, II)
Společný kvadrant je I, takže jsem určil deifiniční obor takto: $x\in(0;90)$ - stupně.
S tou periodičností jsem si nebyl jistý. Ve škole nám říkali, že periodické funkce jsou pro nás pouze goniometrické, jiné periodické, že nás učit nebodou (není to v osnovách), ale nevím jak to tady zkloubit s těmi logaritmi.

Nemohl by jste mi někdo, prosím, poradit, jestli je to takto správně a jak pokračovat dál (určení zda je funkce lichá, sudá nebo periodická)?

Děkuji všem za případnou pomoc..

#2 14. 05. 2008 16:55

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Funkce - logaritmická

S tím prvním kvadrantem máš pravdu, jenže musíš i při výpočtu toho def. oboru započítat to, že jsou sinus a kosinus periodické. Správný zápis by asi měl být

$D(f) = \bigcup_{k \in \mathbb{Z}} \left ( 2k\pi;\, \frac{\pi}{2} + 2k\pi \right )$

což sice asi vypadá dost děsivě, ale znamená to asi tolik, že máme ten základní interval $\left ( 0;\, \frac{\pi}{2} \right )$, který můžeme libovolně posouvat o $2\pi$ oběma směry, protože sinus i kosinus mají periodu $2\pi$.

Co se týče periodičnosti, všimni si, že x je všude jako argument goniometrických funkcí, takže když k němu přičteme libovolný násobek $2\pi$, argument logaritmu se nezmění. Platí tedy
$\forall k \in \mathbb{Z}:\, f(x) = f(x + 2k\pi)$

Funkce je tedy periodická s periodou $2\pi$.

A ještě k paritě funkce - obvykle se to dělá přes dosazení -x do argumentu, ale tady se stačí podívat na ten definiční obor a hned vidíme…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 14. 05. 2008 17:05

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Funkce - logaritmická

Děkuji moc.
S tou sudou/lichou funkcí jsem si zkoušel po odeslání dotazu dosadit -x (sudá funkce) a pak -f(x). Nevyšlo mi ani jedno, takže asi zůstanu u periodičnosti.

Ještě jednou díky ;)

Zápatí