Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych od někoho prosím nutně pomoci. Nějak nemohu hnout s jedním (určitě jednoduchým příkladem). Byl bych vděčný, kdyby mi mohl někdo pomoci.
Př:
Určete definiční obor dané funkce a zda je funkce lichá, sudá nebo periodická:
f(x) = log(cos x) + log(sin x)
K tomu definičnímu oboru mne napadlo, že bych řešil výrazy logaritmů jako větší než nula.
(I, IV) (I, II)
Společný kvadrant je I, takže jsem určil deifiniční obor takto: - stupně.
S tou periodičností jsem si nebyl jistý. Ve škole nám říkali, že periodické funkce jsou pro nás pouze goniometrické, jiné periodické, že nás učit nebodou (není to v osnovách), ale nevím jak to tady zkloubit s těmi logaritmi.
Nemohl by jste mi někdo, prosím, poradit, jestli je to takto správně a jak pokračovat dál (určení zda je funkce lichá, sudá nebo periodická)?
Děkuji všem za případnou pomoc..
S tím prvním kvadrantem máš pravdu, jenže musíš i při výpočtu toho def. oboru započítat to, že jsou sinus a kosinus periodické. Správný zápis by asi měl být
což sice asi vypadá dost děsivě, ale znamená to asi tolik, že máme ten základní interval , který můžeme libovolně posouvat o oběma směry, protože sinus i kosinus mají periodu .
Co se týče periodičnosti, všimni si, že x je všude jako argument goniometrických funkcí, takže když k němu přičteme libovolný násobek , argument logaritmu se nezmění. Platí tedy
Funkce je tedy periodická s periodou .
A ještě k paritě funkce - obvykle se to dělá přes dosazení -x do argumentu, ale tady se stačí podívat na ten definiční obor a hned vidíme…