Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 01. 2011 00:00

Mr.Pinker
Reputace:   12 

derivace

dobrý den mám taký dotaz když vyšetřuju průběh funkce a výjde mi že první derivace není na nějakej intervalu definovaná tak jak zjistím jestli půvdoní funkce na tom intervalu roste či klesá ?

#2 30. 01. 2011 03:38

RezolutCZ
Zelenáč
Reputace:   

Re: derivace

Nejsem si jistý jestli nelžu, ale pokud na daném intervalu není definovaná derivace k funkci pak ta funkce není spojitá (na tom intervalu) ... ale raději bych si moje tvrzení někde ověřil

#3 30. 01. 2011 04:15

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: derivace

↑ RezolutCZ:

Weierstrassova funkce -- spojitá všude, ale derivaci nemá definovanou nikde.

Každopádně, rozhodně se ta funkce na tom intervalu, kde nemá derivaci, chová divně -- nejspíš tam skutečně bude nespojitá (Weierstrassova funkce je hodně patologický případ). Monotonii bude třeba rozhodovat zřejmě přímo z definice.

Ta funkce ostatně nemusí být ani rostoucí ani klesající. Například oblíbená Dirichletova funkce není na žádném intervalu ani rostoucí ani klesající. Když si totiž vezmu libovolný interval $(a, b)$, kde $a < b$, tak díky tomu, jak vypadají reálná čísla tam najdu $x, y, z \in (a, b)$, $x < y < z$, x, z racionální, y iracionální -- pak je $f(x) > f(y)$ a $f(y) < f(z)$ -- první nerovnost kazí domněnku, že by mohla být rostoucí, druhá nerovnost kazí domněnku, že by mohla být klesající.

Jedná se o nějakou konkrétní funkci nebo je to jenom takový obecný dotaz?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí