Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry den,
mam jeden problem. Mam jednu prakticku ulohu, ktora ma znazornovat paradoxny pohyb dvoj kuzela po naklonenej rovine. Pohyb je proti gravitacii. Skusal som to doma ale nejak mi to nefungovalo. neviem ci som dakde spravil chybu alebo ako to vlastne funguje. preco by mal vlastne kuzel ist do hora?? Dakujem za kazdu pomoc. Prikladam fotku zadania ulohy...
http://img402.imageshack.us/i/30012011682.jpg/
↑ stormtrooper: já bych (nikdy jsem tento případ neřešil) řekl, že to má být "klam", že těleso jede nahoru, podle mě musíš ty kolejnice jen nepatrně zvýšit (ta druhá knížka aby byla jen malinko vyšší), ono ten kužel (ty 2) jak pojedou "nahoru" tak ale se ty kolejnice rozšiřují a ten kužel bude zapadávat více k zemi (čímž si myslím, že je to ten klam, těleso nebude výše než na začátku (spíš ještě níž) třeba si zvol střed podstav jako bod, který budeš pozorovat
napiš jestli se to potrvdilo nebo ne prosím, ale myslím si, že by to tak mohlo být, to těleso si chce najít rovnovážnou polohu s nejnižší energií (polohovou) a ten bod (střed podstav) bude nížeji než na začátku dráhy

↑ mikl3:
skusil som to ale ked kuzel polozim na tie "palicky" nehybe sa. ked donho strcim tak sa ako keby hupal. maly kusok dole maly kusok hore, proste ako hupacka az pokial sa nezastavi takze sa vlastne nijako nehybe. Palicky mam z dreva kuzel podla navodu z papiera zlepeny lepiacou paskou. ale moje palicky su dost hrubsie nez tie na ilustracii moze by pohyb ovlyvneny aj tym?
↑ stormtrooper: to mohlo, doporučuji co nejužší (nejmenší poloměr) těch kolejnic
a co třeba neměl bys doma nějaké dva kužele? myslím aby byly pevné třeba z plastu a trošku těžší než z papíru, slepit jejich podstavy a šup na kolejnice