Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ thriller:píšete, že kinetická energie je jasná, ale když neznám rychlost jak ji mám určit?
mne to vyslo 2.335924220089342e+003 m/s alebo 8.409327192321633e+003 km/h.
vzorec je (20+0.012)/0.012*sqrt(2*0.5*9.81*0.2)
neviem, ci to tak ma vyjst, ale je to nejake straaaaaaasne cudne......ale nie len mne to tak vyslo, takze tak...
↑ lukas: no právě, to sem myslel, jako že vzorec pro kinetickou energii je jasnej a z něj lze pak vyjádřit rychlost.. Máte nějaký výsledek?
↑ 100metallica: 8400km/h je docela v pohodě rychlost, to je asi tak 7xrychlost zvuku u povrchu země. Ne vlastně ne, žádná bouchačka nestřílí sedmkrát rychleji, než letí zvuk. To nebude správně
Tak řek bych že ta úvaha pokulhává proto, že ignorujte zákon zachování hybnosti. Část energie se přemění na vnitřní během srážky, proto se musí uvažovat zákon zachování hybnosti. Ale ta úvaha je dobře od bodu, kdy ta zbylá energie koná tu práci. Takže nejdřív vezmete práci, která byla potřebná k posunutí bedny+střely, která tam je, a převedete na kinetickou. Z toho určíte rychlost na začátku a pak dosadit do zachování hybností a máme rychlost střely. Ale tím pádem bude rychlost střely ještě větší, ale stejně se to tak musí uvažovat.