Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2011 17:44

Shi
Zelenáč
Reputace:   

Perlivá voda- úloha

Zdravím,
Dostali jsme úkol, se kterým si nevím tak úplně rady. Máme přesně fyzicky a chemicky (zvlášť s tím mám problém) popsat "chování" perlivé vody. Takže, když ji otevřeme pomalu, nic se neděje, ale když s ní zatřeseme  a otevřeme tak "bouchne". Proč? To samé popsat u zahřívání perlivé vody. Neuměl byste to někdo čirou náhodou popsat? :)

#2 01. 02. 2011 18:06

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Perlivá voda- úloha

↑ Shi: já si myslím, že při otevírání pomalu nevyletí proto, jelikož na ten stlačený oxid uhličitý (nebo cokoliv jiného) je stále vyvíjen tlak (neumožnili jsme "nadbytku" objemu, aby vyrovnal tlak s atmosférickým)
kdežto když prudce otevřeme lahev, tak ten plyn chce vyrovnat tlak s okolím (to je v obou případech), ale v tomhle mu už nic nebrání, takže prostě vyletí tak, jak může
když otevíráme pomalu, tak je stále bržděn a nemůže najednou "utéct"

k tomu fyzikálnímu jsem to snad popsal (je to můj pohled na věc), ale tohle nezle chemicky popsat... jde o změny fyzikální, nikoliv chemické, nemyslím si, že by se voda chemicky měnila nebo snad ten plyn...
k tomu zahřívání: je předpoklad (já to totiž nevím), že pokud budeme zahřívat perlivou vodu tak nabublá? kdybys mi to popsal, mohl bych sdělit můj názor

#3 01. 02. 2011 18:22 — Editoval FliegenderZirkus (01. 02. 2011 18:24)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ Shi:

Rozpustnost plynů v kapalinách je funkcí teploty, u oxidu uhličitého ve vodě s teplotou klesá. Při ohřívání tedy oxid uhličitý z vody uniká do okolí. Přidám i zkušenost ze života - byl jsem na brigádě na jednom festivalu a točil jsem tam pivo. Najednou přestalo fungovat chlazení a během několika málo minut už z pípy lezla prakticky jen pěna a načepovat půllitr trvalo asi deset minut. :-)

EDIT: TO je asi dost velké zjednodušení...snad přispěje někdo fundovanější.

#4 01. 02. 2011 18:24

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

↑ FliegenderZirkus: jo, samozřejmě vím o teplotní závislosti, ale myslel jsem, že se má popsat něco jiného, neočekávaného
tak uvidíme, jestli autor se ještě zmíní blížeji

#5 02. 02. 2011 06:36

Shi
Zelenáč
Reputace:   

Tak to bude asi ono tak děkuju vám oboum, s tou teplotou taky nevím přesně, ona jen chemikářka (jo, tohle zadání je do hodiny chemie, ne do fyziky- nechápu, ale to je jedno :)) řekla: "A vysvětlete, jak je to u zahřívání". Takže ještě jednou, děkuju moc :)

Zápatí