Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ teolog:
Má chyba, za kterou se omlouvám. Nepodíval jsem se pořádně na adresu, ale po designovém rozvržení stránky mi to připomělo wikipedii. Abych se přiznal, tak jsem na stránku jenom nahlédnul a nevěnoval ji větší pozornost.
↑↑ Lerion:
Co na něm konkrétně ti není jasné? Očekával bych prosím přesně formulovanou otázku. Navíc pokud jste si neříkali výsledky známých limit je nesmyslný takový limity počítat. Jednotlivé kroky jsem nepředbíhal, naopak jsem je dělal přesně tak, aby bylo jasné, jak výraz postupně upravuji. Navíc máš k dispozici i odkaz na výpočet limity x-> 0 (1 - cos x) / (x)^2.
Jediné co jsem využil je to, že znám výsledek limity x->0 sin x / x a limity x-> 0 (1 - cos x) / (x)^2. Ostatní úpravy jsou jen hraní si se zlomky a umět používat větu o aritmetice limit.

↑ Arty:
To se neomlouvejte, nemyslel jsem to nějak šppatně. Jen jsem tím chtěl naznačit, že autorem toho přehledu je místní profík, který to sepisoval pro potřeby primárně vysokoškoláku, takže to, co tam je, určitě není nějaký standard pro gymnázia.

↑ Arty:
Jasně, to neberte ode mne jako kritiku, jen jsem se snažil ukázat Lerionovi jednodušší cestu, která mne napadla. I když si teď tou jednoduchostí nejsem tak jistý.

↑ halogan:
My o vlku... :DD
↑ halogan:
Tento postup je moc krásný, navíc se zde odkazujete na limitu, kterou jsem připustil také. Opravdu pěkný nápad, teď jde o to, co si od toho odnese kolega, který se ptal na její výpočet.

↑ Lerion:
Jen prosím odlišovat
a
, ale princip asi myslíte správně.
↑ Arty:
Výpočet to není krásný, je holt běžný :-) Tady jde o to, že bez tabulkových limit se v životě (třeba při nákupu v supermarketu) často neobejdeme. Když si člověk dokáže, proč ta a ta limita tolik je (pokud věříme sinx/x, tak (1-cosx)/x^2 je triviální), tak mu to později může pomoci.
↑ halogan:
Aaa pardon, moje chyba...jinak to vyjde :) Děkuju moc všem! :)
↑ halogan:
Určitě. Je to spíš o tom, že výpočtu limit se bohužel na cvičení zabývám často (vzhledem k tomu, že je musím chtě nechtě vést se studenty). Takže jsem k výpočtu limit , derivací, integrálů a příkladům z diskrétní matematiky získal větší zálibu, když už jsem nucen počítat takové kvanta. Ono mnohdy člověk zjistí, že co mě připadá jako jasné, není jasné jiným a mnohdy není jednoduché najít příčinu, co jim není jasné. Spíše bych jen chtěl kolegovi Lerionu doporučit, že je vhodné svůj výpočet opravdu napsat hned, případně co konkrétně není jasné. Pak můžeme přejít rovnou k věci :-) .
↑ halogan:
vím, že se mě to tu netýká, ale když se dívám na tvůj postup tak nerozumím poslední úpravě, jak jsi se dostak k té limitě (1-cosx)/x^2, když ve jmenovateli jsi měl cos x a sin^2 x . Vytknul jsi 1 / cos x, tomu rozumím, ale nemělo by ti tam zůstat (1 - cos x) / (sin^2 x). Z goniometrické jedničky bych dostala sin^2 x = 1 - cos^2 x, takže bych měla 1 * 1 = 1 nebo dělám chybu