Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 01. 2011 09:45

Lister
Zelenáč
Reputace:   

model kořist-dravec

Ahojky mám dotaz. Mám namodelovat systém kořist dravec. .
tyto rovnice by měly charakterizovat kořist a dravce. Ale nevím jak do něj zahrnout poč. podmínky.

x' = ax -bxy
y' = -cy +dxy

Mám -uzavřený ekologický systém (redukované pojetí),předpokládám spojité změny.
Počáteční podmínky:
 reprodukční schopnost každé z populací,
 úbytek kořisti působením dravců,
 přírustek populace dravců jako důsledek dostatku potravy.

Jako modelované veličiny uvažuji rychlosti změn počtu jedinců v populacích. Výsledné časové průběhy změn stavů v populacích mají být integrály vzhledem k časové proměnné.

#2 25. 01. 2011 11:53

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Re: model kořist-dravec

Lister napsal(a):

Počáteční podmínky:
 reprodukční schopnost každé z populací,
 úbytek kořisti působením dravců,
 přírustek populace dravců jako důsledek dostatku potravy.

to nejsou pocatecni podminky, ale parametry toho systemu. Pocatecni podminky jsou velikosti jednotlivych populaci v case nula.

#3 25. 01. 2011 11:58

Lister
Zelenáč
Reputace:   

aha.. no jak tedy ty parametry ovlivní výsledný tvar těch rovnic?

#4 25. 01. 2011 15:22

maly_kaja_hajnejch-Lazov

Tvar rovnic neovlivni, ten tvar jste sem napsal. Ovlivni napr. polohu stacionarniho bodu, rychlost s jakou trajektorie obihaji stacionarni bod apod.

#5 26. 01. 2011 08:40

Lister
Zelenáč
Reputace:   

Mi jde o to, že ty parametry jako reprodukční schopnost každé z populací, atd. budou ty parametry a,b,c a d, ale nevím jaká budou před nimi znaménka a proč. MOžná jsem špatně formuloval dotaz..

#6 26. 01. 2011 09:20 — Editoval maly_kaja_hajnejch-Lazov (26. 01. 2011 09:22)

maly_kaja_hajnejch-Lazov

a bude kladne a pred nim plus, protoze predpokladame, ze bez pritomnosti dravcu se korist muze rozmnozovat Malthusovym rustem

b bude kladne a pred nim minus, protoze pritomnost dravcu zpomali rust koristi

c bude kladne a pred nim minus, protoze bez koristi dravci vychcipaji

d bude kladne a pred nim plus, protoze s koristi dravci mohou prezit, pokud je te koristi dostatek

Vsechny parametry jsou kladne, znamenka jsou uz pred nima. Zkuste zagooglit na tema "lotka volterra predator prey"

#7 02. 02. 2011 10:41

Lister
Zelenáč
Reputace:   

Chtěl bych požádat ještě jednou o pomoc.. i když jsem zagooglil, stejně o moc chytřejší nejsem...
Posílám tedy zadání celého příkladu:
Model systému kořist-dravec. Je dá uzavřný ekologický systém, který (v redukovaném pojetí) obsahuje populaci dravců a populaci kořisti, která je jejich potravou. Sestavte model časového vývoje počtu jedinců v obou populacích za předpokladu spojitých změn. Uvažujte pouze následující vlivy:
-reprodukční schopnost každé z populací,
-úbytek kořisti působením dravců,
-přírůstek populace dravců jako důsledek dostatku potravy.
Jako modelované veličiny uvažujte rychlosti změn počtu jedinců v populacích. Výsledné
časové průběhy změn stavě v populacích budou pak integrály vzhledem k časové proměnné.
Model vytvořte nejprve obecně a poté řešte linearizovanou verzi s konstantními koeficienty a =
0,05; c = 0,17 po řadě pro reprodukční schopnost kořisti a dravců, b = -0,02 pro úbytek
kořisti a d = 0,04 pro přírůstek populace dravců. Výchozí stavy populací jsou 300 (kořist), 30
(dravci), počáteční rychlosti změn stavů v populacích (vztažené na jeden den) jsou 0,2 u kořisti
a 0,02 u dravců. Úlohu řešte v časovém rozmezí jednoho roku { znázorněte graficky průběh vývoje obou populací a charakterizujte systém z hlediska stability.

rovnice x'=ax-bxy a y'=-cy+dxy jsem upravil na -clogx+dx=alogy-by no a nějak jsem zkončil...

Zápatí