Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2011 12:21

RobbieMan
Reputace:   

Střední hodnota a odchylka

Zdravím,
nevím si moc rady s jednou úlohou, mám k ní sice řešení, ale nevím u rozptylu jak k tomu výsledku dojít

http://www.sdilej.eu/pics/93d2fdbf3644cb1223b29e432e81b89d.bmp

Překlad je snad nějak takhle: Představ si, že N položek je testováno simultánně a že položky mají nezávislé životnosti, všechny exponenciálně distribuovány s parametrem lambda. Najdi střední hodnotu a odchylku délky času až do porouchání R položek

Podle toho výsledku je , že pro R=1, doba do porouchání jedné součástky je rovna $1/\Lambda n$  Moje úvaha tedy je, že střední hodnota exp. distribuce je rovna $1/\Lambda $ , plus vybírám přesně jednu položku z dohromady N položek, tedy $1/\ n$ a vynásobím to s tou lambdou
Dál pro R=2, mám N-1 neporouchaných a vybírám z nich opět jednu, která se porouchá, takže $1/\Lambda (n-1)$
Takhle můžu pokračovat až  do R=N a dostanu ten požadovaný výsledek.
Doufám, že by to snad mohlo být dostatečné zdůvodnění do písemky.
S rozptylem si však nevím vůbec rady, vzorec $Var(x)=(E(x))^2 - E(x^2)$ je jediné co mne k rozptylu napadá, ale to se nedá použít.

Budu vděčen za jakýkoli nápad, děkuji.

#2 02. 02. 2011 13:26

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Střední hodnota a odchylka

ta tvoje úvaha by asi vyžadovala nějaký zdůvodnění. snadno se spočítá, že minimum z $n$ nezávislých $Exp(\lambda)$$Exp(n\lambda)$ a z bezpaměťovosti exp. rozdělení plyne nezávislost dob mezi jednotlivými selháními, takže stačí střední hodnoty a rozptyly posčítat

Zápatí