Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2011 12:21

RobbieMan
Reputace:   

Střední hodnota a odchylka

Zdravím,
nevím si moc rady s jednou úlohou, mám k ní sice řešení, ale nevím u rozptylu jak k tomu výsledku dojít

http://www.sdilej.eu/pics/93d2fdbf3644cb1223b29e432e81b89d.bmp

Překlad je snad nějak takhle: Představ si, že N položek je testováno simultánně a že položky mají nezávislé životnosti, všechny exponenciálně distribuovány s parametrem lambda. Najdi střední hodnotu a odchylku délky času až do porouchání R položek

Podle toho výsledku je , že pro R=1, doba do porouchání jedné součástky je rovna $1/\Lambda n$  Moje úvaha tedy je, že střední hodnota exp. distribuce je rovna $1/\Lambda $ , plus vybírám přesně jednu položku z dohromady N položek, tedy $1/\ n$ a vynásobím to s tou lambdou
Dál pro R=2, mám N-1 neporouchaných a vybírám z nich opět jednu, která se porouchá, takže $1/\Lambda (n-1)$
Takhle můžu pokračovat až  do R=N a dostanu ten požadovaný výsledek.
Doufám, že by to snad mohlo být dostatečné zdůvodnění do písemky.
S rozptylem si však nevím vůbec rady, vzorec $Var(x)=(E(x))^2 - E(x^2)$ je jediné co mne k rozptylu napadá, ale to se nedá použít.

Budu vděčen za jakýkoli nápad, děkuji.

#2 02. 02. 2011 13:26

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Střední hodnota a odchylka

ta tvoje úvaha by asi vyžadovala nějaký zdůvodnění. snadno se spočítá, že minimum z $n$ nezávislých $Exp(\lambda)$$Exp(n\lambda)$ a z bezpaměťovosti exp. rozdělení plyne nezávislost dob mezi jednotlivými selháními, takže stačí střední hodnoty a rozptyly posčítat

Zápatí