Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Určete střed, asymptoty, osy a vrcholy hyperboly xy+3x-2y-4=0. Najděte též průsečíky s osami..
Nevím, jak si převést tu rovnici hyperboly, když je takhle zadaná :) Ostatní bych měl zvládnout ...
Díky moc!
středová rovnice je (x-m)(y-n)=C roznásobením x*y-nx-my-mn=C porovnáním koeficientů tohoto a toho tvého dostaneš, že n=-3 a m=2 C pak dopočteš(z... -mn-C=4 ), že je 2. Rovnice je tedy (x-2)*(y+3)=2 asymptoty jsou rovnoběžné s osami. Jejich rovnice x=m a y=n. Průsečíky dosazením 0 za X a pak 0 za y.

↑ Asinkan:↑ Asinkan: Díky za reakci, během toho, než jsi napsal jsem zjistil to m,n taky :) ... ale teďka nevím, kde si dopočtu to C, respektive kam jsi to dosadil? To si můžu z toho vzorečku normálně "vytrhnout" pouze část a použít ji?
(-mn-C=4)? ... nebo ty tečky znamenají, že používáš celý vzorec, v tom případě bys tam měl ale 3 neznáme (x,y,c) .. :) Ještě jednou díky :P
nene, ty tečky jsem tam dal, aby sis nemyslel, že to "z" je součástí tý rovnice. počítám, že víš, jak jsem zjistil to "m" a "n" porovnáním koeficientů u "x" a "y". Stejně tak jsem porovnal vše, kde nebylo ani "x" ani ""y". Tedy -mn-C=-4 předtím jsem udělal chybu ve znaménku u tý 4. Tedy C=10.
↑ Asinkan:

máš střed ![kopírovat do textarea $S[2;-3]$](/mathtex/ae/aeef61aacf2ea5d64febbbe7b8da9783.gif)
asymptoty:
, 
osy hyperboly: 
Vrcholy najdeš jako průsečíky hyperboly s osami hyperboly (teda s jednou, s tou druhou nejsou)

ahoj zdenku, diky za reakci ... ale musim se priznat, ze nerozumim tomu, jak se ti povedlo to takhle upravit :)
Po y=4-3x/x-2 je mi to jasne ... pak tusim, ze jsi si vytknul -3, takze ti tam zbylo (x-2) -2 je tam z důvodu, aby mel vyraz stejnou hodnotu (6-2=4)..
ale ten dalsi krok nechapu, kam se podelo to x-2? :)
Jsem asi natvrdlej, omlouvam se :)
↑ FlyingMonkey:
rozdělit na dva zlomky a v jednom zkrátit

↑ zdenek1:problém je, že tohle by mě samotného nikdy nenapadlo ... příklad mi vyšel tím delším řešením stejně ... Ale rád bych taky dokázal vyřešit příklady takhle :D ... Díky moc za pomoc, ještě do večera budu mít plno problémů, jak se znám, tak doufám, že tu někoho, z vás chytrých hlav zastihnu.. :)
↑ FlyingMonkey:
Tady jsou lidi i o půlnoci ;-)